Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ένταξη στην ρύθμιση κόκκινων δανείων για 70.000 επιχειρήσεις

Στις 70.000 περίπου ανέρχονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες που έχουν ενταχθεί ήδη στον νέο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία και τα
ασφαλιστικά ταμεία. Η ένταξή τους ανοίγει τον δρόμο και για τη ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες, διαδικασία που ανοίγει με τη σειρά της μετά τη χθεσινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης, που απαιτούσε ο νόμος για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Αν και η προθεσμία για την ένταξη στον νόμο για τα επιχειρηματικά δάνεια, που επιτρέπει το «κούρεμα» της οφειλής έως και 50%, εκτείνεται έως τον Μάρτιο του 2016, το πρόσθετο κίνητρο για διαγραφή 20% των προσαυξήσεων και τόκων προς το Δημόσιο θα δοθεί σε εκείνους που θα έχουν προηγουμένως μπει στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τις εφορίες και τα ταμεία, η προθεσμία για την ένταξη στην οποία λήγει τον Μάρτιο του 2015. Το γεγονός ότι οι δύο νόμοι «τρέχουν» πλέον παράλληλα δημιουργεί προσδοκίες ότι αρκετά είναι εκείνα τα νομικά πρόσωπα που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της πρόσθετης διαγραφής και θα σπεύσουν να μπουν στον νόμο έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ανέβαζαν τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους στις 180.000. Από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των αιτήσεων για ρύθμιση προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία πιθανολογείται ότι ακόμη και αν το νούμερο αυτό δείχνει μαξιμαλιστικό, ο τελικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 100.000. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τις οφειλές τους προς την εφορία ανέρχονται σε 13.500, ενώ περίπου 23.500 είναι οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν οφειλές προς το ΙΚΑ. Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νομικών προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών ή επιτηδευματιών που ρύθμισαν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και ο οποίος ξεπερνάει μέχρι σήμερα τις 30.000, μεταξύ των οποίων και 10.000 περίπου Α.Ε.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν οφειλές τόσο στην εφορία όσο και στα Ταμεία και συνεπώς, ο πραγματικός αριθμός αυτών που ρύθμισαν δεν αθροίζεται. Κατά ανάλογο τρόπο μεταξύ αυτών είναι και επιχειρήσεις με οφειλές προς τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν, έχοντας στα χέρια τους τη βεβαίωση από το Δημόσιο, να προσέλθουν στις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν και τα δάνειά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αφορά μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέσω της δικαστικής διαδικασίας και εφόσον συναινεί το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων. Το ύψος της διαγραφής μπορεί να φτάσει έως 500.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα κίνητρα, είναι η επιπλέον έκπτωση του 20% που δίδεται στη μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο, με βάση την κλιμάκωση που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Η πρόσθετη έκπτωση του 20% θα υπολογίζεται στην τελευταία δόση των οφειλών προς της εφορία ή τα Ταμεία, ενώ εξετάζεται η ίδια έκπτωση να δοθεί όχι μόνο για όσους ρυθμίσουν οφειλές προς το Δημόσιο βάσει του νόμου 4305/2014 (δηλαδή τον τελευταίο νόμο που προβλέπει αποπληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις το μέγιστο και λήγει τον Μάρτιο του 2014), αλλά και για όσους εντάσσονται στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2017.

πηγη:Καθημερινή

http://www.dikaiologitika.gr/