Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η «σωτηρία» με το στανιό οδηγεί στη λαϊκή τιμωρία

23/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Λένε πως ο λαός έχει ένα αλάνθαστο ένστικτο. 

Υπάρχουν, ωστόσο, κι’ εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τελικά αυτό το ένστικτο δεν είναι και τόσο αλάνθαστο, αφού πολλές φορές ο λαός μας έπεσε θύμα παραπλάνησης.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Ο λαό πράγματι διαθέτει αυτό το αλάνθαστο ένστικτο όταν έχει στη διάθεσή του όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και εμπειρίες.

Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ο λαός ενημερώνεται, παρακολουθεί όσα λέγονται στο εσωτερικό της χώρας – υποσχέσεις και προειδοποιήσεις – βλέπει όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων, έχει ενεργοποιήσει το ένστικτό του και έχει καταλήξει στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα:

Δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Όχι επειδή περνά καλά τώρα, αλλά επειδή διαπιστωμένα το περιβάλλον δεν ευνοεί αναταράξεις, κάτι που ο λαός γνωρίζει ότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα δεινά.

Όλοι είναι σε θέση να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει χρόνος για μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Όλοι έχουν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως δεν διαθέτει μαγικό ραβδί.

Όλοι άκουσαν τον κ. Τσίπρα να δηλώνει πως θα περάσουμε (και μαζί του) δυσκολίες.

Όλοι βλέπουν πως αν πηγαίναμε σε εκλογές, θα έτρωγε η φακή το λάδι και στο τέλος θα έμενε ελάχιστος χρόνος για τις περίφημες διαπραγματεύσεις «από μηδενική βάση».

Και επομένως, όλοι καταλαβαίνουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει μια άμεση λύση στο τσεπάκι του – κάτι που δεν δείχνει να διαθέτει, διότι απλά δεν υπάρχει – τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά ζοφερή.

Και διερωτάται κανείς: Αν δεν πρόκειται να γίνει κάτι άμεσα και αντίθετα βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την (ανύπαρκτη) ελπίδα, τότε ποιος ο λόγος για βιαστικές εκλογές;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να υποσχεθεί άμεση λύση, τότε μάλιστα, να το ήθελε ο λαός το τολμηρό διάβημα.

Γνωρίζει, όμως, ο λαός πως θα πρόκειται για διάβημα απονενοημένο.

Επομένως, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεις πως διερμηνεύεις τη λαϊκή βούληση και να κάνεις ότι δεν βλέπεις ότι ο κόσμος δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες;

Άρα, απλώς δεν ενδιαφέρεσαι για τη λαϊκή βούληση και ενδιαφέρεσαι μόνο για τις δικές σου μικροκομματικές επιδιώξεις και την αναρρίχησή σου στην εξουσία.

Χρόνος για να περάσουμε από τη λιτότητα στην ευημερία δεν υπάρχει.

Υπάρχει, όμως, ακόμη χρόνος να ακουστούν τα λαϊκά μηνύματα.

Υπάρχει χρόνος να σταματήσουν κάποιοι να παριστάνουν τους με το στανιό σωτήρες, αυτούς δηλαδή που θέλουν να σώσουν τον λαό με το ζόρι.

Διαφορετικά, θα έλθει η ώρα της λαϊκής τιμωρίας…