Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2014

Αδιαμφισβήτητα, η χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες σημαδεύτηκε από πολλές και σημαντικές ειδήσεις, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Γεγονότα που προκάλεσαν πλήθος συναισθημάτων, από θλίψη
και φόβο μέχρι συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Η άνοδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η επιδημία του ιού Έμπολα, η κρίση στην Κριμαία, τα δύο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών, ο τάφος της Αμφίπολης, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μερικά μόνο από αυτά. 

Ιανουάριος

Ξεκινά η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική


Αρχής γενομένης από τη Γουινέα, στην εκπνοή του 2013 και παρουσιάζοντας δραματική αύξηση το 2014, η επιδημία του ιού Έμπολα εξαπλώθηκε γρήγορα στις γειτονικές χώρες της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, και αποτέλεσε τη χειρότερη επιδημία στη σύγχρονη ιστορία. 

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για 16.000 περιστατικά και περισσότερους από 7.000 θανάτους.

Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά


Πανικός επικράτησε στις 26 Ιανουαρίου στην Κεφαλονιά ύστερα από ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στο Ληξούρι. 

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε αναφέρει ότι η ένταση του σεισμού ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χλμ. βορειοανατολικά από το Ληξούρι και 6 χλμ. βόρεια από το Αργοστόλι.

Η γη δεν σταμάτησε να τρέμει, αφού λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, μεγέθους 4,4, 3,9 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Φεβρουάριος

Έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι


Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε δημόσια για την ομαλή εξαγωγή των αγώνων, τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από την τελετή έναρξης, όταν το ένα από τα πέντε δαχτυλίδια δεν άνοιξε έγκαιρα. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω τελετή έναρξης είναι η πιο δαπανηρή στην ιστορία του θεσμού. Το δε συνολικό κόστος της διοργάνωσης άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 37 δισ. ευρώ, ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο των Ολυμπιακών της Αθήνας, του Πεκίνου, ακόμη και του Λονδίνου.

Μάρτιος

Εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370


Το Σάββατο 8 Μαρτίου η πτήση ΜΗ370 της Malaysian Airlines, από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από τα ραντάρ. 

Οι οικογένειες των 329 επιβατών ακόμα περιμένουν απαντήσεις, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Απρίλιος

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές


Γεγονός αποτέλεσε τον Απρίλιο η έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας. Όπως είχε αναφέρει το ΥΠΟΙΚ: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5ετή ομολογιακή έκδοση "αναφοράς-benchmarking" σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Επί της ουσίας, το Δημόσιο εξέδωσε πάλι ομόλογο έπειτα από τέσσερα χρόνια, με στόχο την άντληση έως 2,5 δισ. ευρώ. 

Ομαδική απαγωγή κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

zougla.gr