Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση OLAF(Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για απάτη ΦΠΑ γερμανικών εταιρειών

Απάντηση Κομισιόν σε Δημήτρη Παπαδημούλη:
  • Δεν παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις έρευνες για τη συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω υποτιμολόγησης εισαγωγών.
  • Η OLAF «επί του παρόντος δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Δεν παρεμβαίνει, τελικά, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στις έρευνες για τη συστηματική φοροδιαφυγή γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγωγών, για λόγους αρμοδιοτήτων και έλλειψης «επαρκών ειδικών ερευνητικών μέσων». Αυτό προκύπτει από απάντηση του πρώην Επιτρόπου Φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού έθετε το θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μέσω υποτιμολόγησης εισαγωγών, για την οποία μάλιστα το «Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES», ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει εάν «έχει ξεκινήσει έρευνες η OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών», καθώς επίσης, «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών».

Στην απάντησή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «οι έρευνες όσον αφορά τις απάτες ΦΠΑ εμπίπτουν κατ΄αρχάς στην αρμοδιότητα των εθνικών διοικήσεων» και τονίζει ότι «επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς) ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος Σεμέτα, πληροφορεί τον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ήδη από την OLAF ότι δεν ερευνά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας εσόδων ΦΠΑ που το εν λόγω καθεστώς απάτης αντιπροσωπεύει για το ταμείο του ελληνικού ή άλλου κράτους-μέλους», ενώ καταλήγει περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κομισιόν σχετικά με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Έρευνες της OLAF για φοροδιαφυγή γερμανικών εταιρειών

Σάλο έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η αποκάλυψη ότι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ. Μάλιστα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές έρευνες έχει ξεκινήσει και η OLAF.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής σχετίζεται με τον ΦΠΑ που αποτελεί μέρος των ιδίων πόρων της Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Έχει ξεκινήσει έρευνες η OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών; Εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της απώλειας πόρων για την Ελλάδα ή, ενδεχομένως, για άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;
  • Με δεδομένες τις αρμοδιότητές της στα θέματα φορολογίας, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών;

Απάντηση του κ. Šemeta εξ ονόματος της Επιτροπής.

Οι έρευνες όσον αφορά τις απάτες ΦΠΑ εμπίπτουν κατ΄αρχάς στην αρμοδιότητα των εθνικών διοικήσεων. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι αρμόδια για τη διερεύνηση περιπτώσεων απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, επί του παρόντος η OLAF δεν διαθέτει επαρκή ειδικά ερευνητικά μέσα (π.χ. πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς) ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά τις έρευνες σχετικά με την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ήδη από την OLAF ότι δεν ερευνά το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας εσόδων ΦΠΑ που το εν λόγω καθεστώς απάτης αντιπροσωπεύει για το ταμείο του ελληνικού ή άλλου κράτους-μέλους.

Στις 27 Ιουνίου 2012, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με συγκεκριμένους τρόπους για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που σχετίζεται με τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης πλήρως και συμβάλλει ενεργά στο σχέδιο δράσης για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν πολλά θέματα, τα οποία έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή των κανόνων για τις τιμές μεταβίβασης από τα κράτη-μέλη.
Εμπειρογνώμονες από τις φορολογικές διοικήσεις όλων των κρατών-μελών συνεργάζονται ήδη στο πλαίσιο του Κοινού Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (ΚΦΤΜ), με σκοπό την εξεύρεση πρακτικών λύσεων σε προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τις τιμές μεταβίβασης.