Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα από την τρόικα

Ερώτηση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού στη μνημονιακή Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ως μέλος της τρόικας κατέθεσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί  Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής  Νότης  Μαριάς χθες  20 Νοεμβρίου 2014  Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Όπως επισημαίνει ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του προς την Επιτροπή στην Ελλάδα της μνημονιακής εποχής σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η οποία δημοσιεύθηκε στις 18/11/2014, τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν να προσφέρουν βασικά αγαθά στα παιδιά τους αυξήθηκαν δραματικά με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Ταυτόχρονα  σύμφωνα  με  Έκθεση της UNICEF που δημοσιεύθηκε στις 28/10/2014  στην πατρίδα μας το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998, ενώ η παιδική φτώχεια επιδεινώθηκε καθώς από 23% το 2008 έφτασε στο 40,5% το 2012.
Για τους λόγους αυτούς ο Ευρωβουλευτής εγκαλεί την Επιτροπή ως μέλος της τρόικας για τις εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές που έχουν φτωχοποιήσει  τον ελληνικό λαό και καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
« Η 20ή Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα  Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς στις 20/11/1989 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
Σύμφωνα με την από 28/10/2014 Έκθεση της UNICEF στην Ελλάδα το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998, η παιδική φτώχεια επιδεινώθηκε καθώς από 23% το 2008 έφτασε στο 40,5% το 2012 και η χώρα κατατάσσεται πλέον στην προτελευταία θέση των κρατών του  ΟΟΣΑ με βάση το ποσοστό των νέων 15-24 που δεν σπουδάζουν, δεν εργάζονται και δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με την από 18/11/2014 Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατά την πενταετία 2009-2013, αυξήθηκαν δραματικά τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν να προσφέρουν βασικά αγαθά στα παιδιά τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Μάλιστα το 7,4%  των νοικοκοιριών αδυνατούν  να παράσχουν στα παιδιά τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:

Θα συνεχίσει να επιβάλει τις εξοντωτικές μνημονιακές πολιτικές που έχουν φτωχοποιήσει  τον ελληνικό λαό και καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών;».