Ανάμεσα στην Κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, εκλεκτή και διάδοχο του Λούλα στην ηγεσία του Κόμματος των Εργατών και τον Σοσιαλδημοκράτη Αέσιου Νέβες θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, καθώς η Μαρίνα Σίλβα βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση και απέτυχε να αγγίξει το όνειρο να γίνει η πρώτη μαύρη πρόεδρος της χώρας.
Το δίλημμα για τα 142 εκ. των ψηφοφόρων της χώρας παραμένει: Να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κοινωνικό κράτος με ελλείμματα (και όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η επιλογή) και σε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση της βραζιλιάνικης οικονομίας, της οποίας οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ζοφερές.
Το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, η ύφεση βαθαίνει, ο πληθωρισμός ανεβαίνει και τα δημοσιονομικά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι οικονομολόγοι μείωσαν και πάλι τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας φέτος, χωρίς καμία ένδειξη για οικονομική βελτίωση βραχυπρόθεσμα.
Μοναδικό σημάδι αισιοδοξίας το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά (4,9%), καθώς και το γεγονός ότι πάνω από 40 εκατ. φτωχοί πολίτες εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη και αύξησαν την κατανάλωση από το 2003.
Ωστόσο, ο λαός έχει κουραστεί από τη διαφθορά των ελίτ και την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές.
Χαριστική βολή υπήρξε το σκάνδαλο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Petrobras, όταν αποκαλύφθηκε ότι δωροδοκούσε μέλη του κοινοβουλίου.
Την προηγούμενη Κυριακή, οι Βραζιλιάνοι εξέλεξαν και τα 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες, ανανεώνοντας παράλληλα και τη Γερουσία κατά το ένα τρίτο (27 έδρες), έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε πάνω από 26.000 υποψήφιους.
Πάντως, οι Βραζιλιάνοι επανεξέλεξαν θριαμβευτικά τον «Τιριρίκα» («Γκρινιάρης»), καθώς ο διάσημος κλόουν, εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ψήφους για το Κογκρέσο.
Πρόκειται για τον (αναλφάβητο μέχρι την εκλογή του) Φρανσίσκου Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 με την έδρα του Σάο Πάολο, με το σλόγκαν «Δεν μπορεί να πάει χειρότερα».
Και καθώς στη Βραζιλία επιτρέπονται οι υποψηφιότητες με ψευδώνυμα, μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν πέντε Μπαράκ Ομπάμα, τρεις Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένας Ιησούς, μία Wonder Woman, ένας Πράκτορας 007, ένας Ράμπο, ένας Πρόσωπο Χάμπουργκερ αλλά και πέντε ακόμη Τιριρίκα!
Μεταξύ των εκλεγέντων και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Γερουσία με την έδρα του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Μένει τώρα να αποδειχθεί αν έχει δίκιο ο Τιριρίκα σχετικά με το αν υπάρχουν χειρότερα ή όχι…
Γιατί η πράξη έχει δείξει πως πάντα υπάρχουν χειρότερα…