Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΣΠΕΛ: Δεν ήξερες δεν ρώταγες, κύριε Δένδια; (Νο2)

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις και προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει εκτεθειμένα στους κινδύνους της διαπλοκής και των
κακοτεχνιών τα μεγάλα έργα υποδομής που κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένα μήνα μετά την αποκάλυψη στο “RP” για το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει ως όφειλε, τον νέο διαγωνισμό για τoν ανεξάρτητο σύμβουλο ΕΣΠΕΛ που ελέγχει την ορθή τήρηση των δημοσίων συμβάσεων και την ποιοτική υλοποίηση των δημοσίων έργων, μετά την λήξη της προηγούμενης σύμβασης, δεν έχει… κινηθεί φύλλο.
Η αντίδραση του ΥΠΑΝ περιορίστηκε στο να δηλώσει πως η προηγούμενη σύμβαση για τον ΕΣΠΕΛ (Εξειδικευμένος Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) δεν έχει λήξει ακόμη αλλά λήγει στο τέλος της χρονιάς. To είπαν και … ξεμπέρδεψαν! Ωστόσο, γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Κι αυτό καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που θα πρέπει να προκηρυχθεί, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια. Ακόμη και σήμερα αν προκηρυσσόταν ο διαγωνισμός δεν θα κατέληγε σε αποτέλεσμα
Υπό το πλαίσιο αυτό, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για κενό ελέγχου στα δημόσια έργα ενώ έχουν ήδη ακουστεί φήμες και ψίθυροι για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Η προηγούμενη φορά που η χώρα έμεινε χωρίς έλεγχο στα δημόσια έργα ήταν η περίοδος 2006-2008 με τραγικά αποτελέσματα σε καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και «σκοτεινές» υπερκοστολογήσεις. Η νέα «χαλάρωση» ελέγχων, ενδεχομένως να οδηγήσει και τώρα σε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σε παράδοση κακής ποιότητας έργων.
Ήδη όπως πληροφορούμαστε κάποιοι εργολάβοι προσπαθούν να καθυστερήσουν τον έλεγχο στα έργα τους, ώστε να πάει μετά τον Δεκέμβριο του 2014 και να «κάνουν πάρτι» εκμεταλλευόμενοι το κενό που θα υπάρχει, εάν δεν έχει δοθεί κάποια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΣΠΕΛ.
Το πράγμα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ σοβαρό. Διότι η Πολιτεία θα χάσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και επιπλέον διακινδυνεύει την ορθή εφαρμογή των προβλεπόμενων του «νέου ΕΣΠΑ». Η απαίτηση για τη διαχείριση των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου που κανονικά καλύπτει την περίοδο 2013 – 2020, είναι σαφής ως προς την αναγκαιότητα της συνεχούς λειτουργίας του ΕΣΠΕΛ. Απαιτείται, δηλαδή, να υπάρχει αδιάλλειπτα αυτός ο ανεξάρτητος σύμβουλος ποιοτικού ελέγχου.
Για τους μη μυημένους στα τεχνικά έργα και τις κατασκευές, ο Ε.Σ.Π.ΕΛ. διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους επαλήθευσης της ποιότητας στα δηµόσια έργα που εκτελούνται από όλους τους φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται έργα υποδοµών, που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κ.Π.Σ., του Ταµείου Συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών.
Με απλά λόγια δηλαδή ελέγχει κατασκευαστές και εργολάβους για την ποιότητα των έργων που εκτελούν και για την εφαρμογή των όρων της σύµβασης κατασκευής. Μια σειρά κακοτεχνιών και σπατάλης δημοσίου χρήματος οδήγησε στην ύπαρξη του ΕΣΠΕΛ από τα τέλη της δεκαετίας του 90, σε μια προσπάθεια να διαπιστώνονται τυχόν αστοχίες και ελαττώματα ώστε να καταλογίζονται και οι ευθύνες που αναλογούν.
ΥΓ: Κύριε Δένδια μήπως να το ψάξετε λίγο ακόμη περισσότερο;