Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί «ζει και βασιλεύει» το λαθρεμπόριο στα καύσιμα;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης, ήταν ίσως η μοναδική απτή ελάφρυνση των χειμαζόμενων Ελλήνων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη
ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι «ο φόρος αυτός ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ παράλληλα προκάλεσε και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα».
Ανεξαρτήτως του εάν η ελάφρυνση είναι ουσιαστική ή όχι, έχει σημασία να δούμε τι ήταν αυτό που ανέμενε η κυβέρνηση από την εξίσωση του ΕΦΚ των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης και το οποίο δεν επέτυχε.
Δεν είναι τίποτε άλλο από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο σύμφωνα με όσα έχει πει στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ευθύνεται για την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, της τάξης του 1 δις ευρώ ετησίως.
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ξεκίνησαν οι συσκέψεις. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαβαΐδου και άλλοι συναρμόδιοι εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν συνδεθεί ακόμη τα πρατήρια υγρών καυσίμων που έχουν τα συστήματα εισροών – εκροών με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί η τοποθέτηση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, θα στείλουν νέα εγκύκλιο στις διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή των πρατηρίων υγρών καυσίμων που έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών – εκροών.
Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του περίφημου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών και των εκροών των καυσίμων στα πρατήρια τους, καταγγέλλουν την ανυπαρξία σύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ ζητούν με επιμονή να επεκταθεί το σύστημα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και στα ναυτιλιακά καύσιμα.
Η λύση στην υπόθεση του λαθρεμπορίου παρουσιάζεται τόσο απλή, όσο η λύση του Γόρδιου Δεσμού. Μήπως τελικά αυτό που λείπει είναι το…. σπαθί;  Δηλαδή, η πολιτική βούληση;