Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λίγο θα μας πουν πως ο τάφος χτίστηκε στον καιρό του Μνημονίου!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
10/09/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Εκεί στην Αμφίπολη, η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει στο φως συνεχώς νέα σημαντικά ευρήματα, που κόβουν την αναπνοή, όπως οι Καρυάτιδες που μόλις αποκαλύφθηκαν.
Δυστυχώς, εκεί στην Αμφίπολη η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια – αν και δεν χρειαζόταν να σκάψει και πολύ, είναι γνωστό και άκρως διαδεδομένο το σπορ του διχασμού – και μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εθνικής ομοψυχίας.
Μιας εθνικής ομοψυχίας που δυστυχώς δεν πέφτει ποτέ θύμα σύλησης.
Όσα και να της κλέψεις, πάντα βρίσκεται εκεί να δηλητηριάζει ακόμη και τις πιο σημαντικές στιγμές του Έθνους.
Δεν πρόλαβε να αποκαλυφθεί η ύπαρξη του μοναδικού αυτού ταφικού μνημείου και άρχισε ένας ορυμαγδός μιζέριας και κακίας.
Σε πρώτη φάση, είχαμε την επίθεση μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Το τι ακούστηκε, δεν λέγεται:
Ότι η κυβέρνηση… ανακάλυψε την Αμφίπολη για να ξεχάσει τον ΕΝΦΙΑ!
(Ότι δηλαδή, η αρχαιολογική σκαπάνη περίμενε να ξεσπάσει το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ για να
κάνει τη δουλειά της!)
Ότι ο πρωθυπουργός αναζητά σωσίβιο στον… Μεγαλέξανδρο, στήνοντας σκηνικό αντιπερισπασμού.
(Κατηγορήθηκε μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι έσπευσε να προεξοφλήσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα).
Ότι επρόκειτο για «ανυπόμονη» επικοινωνιακή επίσκεψη, στο πλαίσιο «εθνικιστικής έξαρσης» - αφού καταγγέλθηκαν και οι αναφορές στη Μακεδονία, η γη της οποίας φαίνεται πως είναι κάτι το απαγορευμένο για κάποιους.
Η ίδια η θυγατέρα του αείμνηστου αρχαιολόγου Λαζαρίδη έφθασε στο σημείο να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό… Ιντιάνα Τζόουνς – ενώ θα περίμενε κανείς να δει την κίνηση (και) ως δικαίωση των προσπαθειών του πατέρα της, αφού η Αμφίπολη μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να καταγγείλει κανείς το μνημόνιο.
Μετά από όλα αυτά (και πάντως πριν από την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την ανακάλυψη των Καρυάτιδων), ήλθε και η ανακοίνωση του Συλλόγου των έκτακτων αρχαιολόγων,  που πάει αμέσως στο… ψητό, λέγοντας ότι
τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανασκαφή δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών και καταγγέλλοντας ότι ο τύμβος κινδυνεύει από «μια δεύτερη, σύγχρονη σύληση», αφού οι κυβερνώντες βλέπουν το εύρημα «πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας».
Ανέφεραν μάλιστα ότι είναι (αλλά έχουν ήδη διαψευσθεί) επιστημονικά επισφαλής η πρόβλεψη πως σε λίγες εβδομάδες θα είχε αποκαλυφθεί το εσωτερικό του τάφου.
Και ότι το μνημείο είναι εμφανώς συλημένο, αλλά η πολιτική ηγεσία επιμένει να καλλιεργεί προσδοκίες (προφανώς προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης).
Και ότι έχει μετατραπεί ο χώρος της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι.
Και ότι  «δυστυχώς, με την πληροφόρηση που χορηγούν, δεν επιθυμούν να ενημερώσουν για τα αρχαία, αλλά να αποπροσανατολίσουν από τα νέα».
Και καταλήγουν:
«Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αποδοκιμάζει τις απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης του ασφαλώς σημαντικού όσο και μοναδικού ευρήματος της Αμφίπολης, οι οποίες στρώνουν το δρόμο για μια δεύτερη σύληση του μνημείου».
Είναι δηλαδή τόσο πολύ τυφλωμένοι, που σε λίγο θα μας πουν ότι το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη… χτίστηκε στον καιρό του μνημονίου, για να… ξεχνάμε το μνημόνιο.
Αλλά καθώς βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά σε νέα ευρήματα, κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει.
Πολύ περισσότερο που σε όλα αυτά, προστέθηκαν και τα ανάλογα σχόλια των νεοναζί…