Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η δύναμη του κόκκινου χρώματος

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ecozen.gr
Το κόκκινο χρώμα είναι από τα χρώματα εκείνα που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην ερωτική ζωή μας. Συμβολίζει την αγάπη, την
ενότητα, το θυμό, την ωριμότητα και την ορμή. Είναι χρώμα ζεστό, πλημμυρισμένο από ένταση, επανάσταση και συγκίνηση. Το κόκκινο είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα του πάθους, το χρώμα της φωτιάς, της δύναμης, της θερμότητας, του αίματος, της καύσης.
Επιμέλεια: Δήμητρα Αιγινίτη
Δε θα μάθουμε ποτέ τι σκεφτόντουσαν οι πρόγονοι μας, δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν άρχισαν να ζωγραφίζουν τα σώματα τους με μπογιές. Είναι όμως αξιοσημείωτο το ότι επέλεγαν το έντονο πορφυρό κόκκινο, το χρώμα του αίματος, το χρώμα της ζωής και του θανάτου.
Σήμερα, οι αποχρώσεις του κόκκινου συνδέονται με τη δύναμη, την επιθετικότητα, και το σεξ. Ένας νέος κλάδος της επιστήμης που ονομάζεται "ψυχολογία του χρώματος" έχει ανακαλύψει πως το κόκκινο μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στη διάθεση, τις αντιλήψεις και τις δράσεις μας. Φορώντας το κόκκινο μπορεί να αλλάξει ακόμα και τη φυσιολογία αλλά και την ισορροπία των ορμονών μας. Τι κάνει τόσο ισχυρές τις αποχρώσεις του ρουμπινί, βυσσινί, κόκκινου;
Το κόκκινο χρώμα σε πολλά θηλαστικά είναι σημάδι κυριαρχίας. Για παράδειγμα οι πίθηκοι Μάντριλ έχουν έντονα σημάδια στο πρόσωπο τους, που σηματοδοτούν τη θέση τους στην αυστηρή ιεραρχία της ομάδας. 
Το 2004 δύο ψυχολόγοι, ο Ράσελ Χιλ και ο Ρόμπερτ Μπάρτον του Πανεπιστημίου του Durham - άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Σκέφτηκαν πως τα κόκκινα ρούχα θα μπορούσαν ίσως να μεταφέρουν τις ενώσεις της επιθετικότητας και της κυριαρχίας. Προσπάθησαν να διερευνήσουν  τρόπους να το αποδείξουν.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τους έδωσαν την τέλεια ευκαιρία. Στα μαχητικά αθλήματα όπως το μποξ και tae kwon do, οι αθλητές χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, σε αυτήν  που φορούσαν κόκκινα και εκείνη που φορούσαν μπλε, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συγκρίνουν τις επιδόσεις των ίδιων των αθλητών, όταν φορούσαν διάφορα χρώματα.
Οι μποξέρ που ήταν ντυμένοι στα κόκκινα είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Παρακολουθώντας τα παιχνίδια ο Χιλ διαπίστωσε ότι οι αθλητές που φορούσαν κόκκινα είχαν περίπου 5% περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν αυτούς που φορούσαν μπλε. «Φορώντας κόκκινο δε σε μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστή», λέει ο Χιλ, «αλλά βοηθά να ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ νίκης και της ήττας». 
Αυτή η μελέτη πυροδότησε μια σειρά από άλλα πειράματα, που βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα οι ποδοσφαιριστές είναι λιγότερο πιθανό να σκοράρουν αν ο τερματοφύλακας φοράει κόκκινο.
Πέρα από τα αθλητικά, το κόκκινο φαίνεται να έχει επιρροή ακόμα και στο καζίνο. Παίζοντας με κόκκινες μάρκες πόκερ οι παίχτες ποντάρουν περισσότερα από εκείνους που χρησιμοποιούν μπλε ή λευκές μάρκες.  Όσον αφορά στα ρούχα τώρα, τα κόκκινα ρούχα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση ακόμα και σε μια συνέντευξη. Ορισμένοι μάλιστα ειδικοί της μόδας προτείνουν το κόκκινο για τους χώρους εργασίας. Μια σειρά από πειράματα έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιο ελκυστικοί/ές όταν φορούν κόκκινο σε σύγκριση με άλλα χρώματα.
Πάντως όπως και να έχει μην αλλάξετε την ντουλάπα σας ή βάψετε τους τοίχους το γραφείου και του σπιτιού σας...