Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών

Σενάρια για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα φέρνουν στο προσκήνιο οι επίμονες αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης

Στο προσκήνιο επανέρχονται και πάλι τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν από τις επίμονες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο στη σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή όσο και στη χθεσινή Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ.
"Δεν αρκεί να θέλεις να δημιουργήσεις τις θεσμικές προϋποθέσεις πολυκομματικών κυβερνήσεων, πρέπει να υπάρχουν και προγραμματικές λύσεις" είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Εθνος" θα προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά άμεσα, ίσως και σήμερα στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη 1.45 το μεσημέρι, συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που επί της ουσίας θα αφαιρέσει το προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει στο μπόνους των 50 εδρών.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τις αναφορές του έθιξε το σενάριο των δύο απανωτών εκλογών όπως συνέβη και το 2012. "Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα και ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά χθες του Ευάγγελου Βενιζέλου.  
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τον Μ.Χρυσοχοΐδη να επαναλαμβάνει την κριτική του προς την ηγεσία του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου και σημείωσε ότι είναι πολιτικό προγραμματικό συνέδριο που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της παράταξης, συνέδριο με πλήρη συμμετοχή της βάσης, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς οργανωτικές ευτέλειες και αταβισμούς.
Σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η δική μας στρατηγική είναι η μόνη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» και πως «τώρα έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε την απόφαση της ΚΠΕ».
«Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα είναι δέσμια οποιουδήποτε παραγοντισμού, είναι υπόθεση της βάσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε τρεις παράλληλες προσκλήσεις. Πρώτον, στα κόμματα και τις κινήσεις που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με όλες τις εγγυήσεις συλλογικότητας και ισοτιμίας.
Ευχαρίστησε τους εταίρους της Ελιάς «που σηκώσαμε το μεγάλο βάρος των ευρωεκλογών», για να τονίσει ότι η Ελιά είναι κεκτημένο της παράταξης και πως αυτό που γίνεται τώρα είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον».
Η δεύτερη πρόσκληση είναι προς τους ενεργούς πολίτες, είναι πρόσκληση αυτοοργάνωσης και ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε περιφερειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και διαδικτυακό επίπεδο.
Την τρίτη πρόσκληση απηύθυνε σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ «να αγκαλιάσουν την προσπάθεια». Το ΠΑΣΟΚ, είπε, ήταν και είναι κόμμα-παράταξη, το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται ούτε υποστέλλει τα εμβλήματά του, προωθεί όμως την ανανέωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών, κάλεσε τα στελέχη να συμμετάσχουν σε 3 κύκλους: Ο ένας θα έχει ως αποστολή την αυτοοργάνωση της παράταξης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα θίγεται οργανωτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος κύκλος αφορά στην προγραμματική επεξεργασία του σχεδίου ανασυγκρότησης και ο τρίτος κύκλος αφορά στον διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα, το διαδίκτυο.
Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του στο Ζάππειο για το πώς, ποιον λόγο και τι υπηρετεί η «αναγκαστική για εθνικούς λόγους συνεργασία με τη ΝΔ», ανέφερε ότι εκεί ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης, για να σημειώσει ότι ισχύουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου για σύμπραξη των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Θέλουμε προοδευτικό πρόσημο στις λύσεις, αλλά αν αυτό δεν αρκεί ή δεν προκύπτει, πρέπει αν υπάρχει ένα πρόσημο εθνικής σοβαρότητας και συναίνεσης ώστε με όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να περάσουμε με ασφάλεια στην εποχή της ουσιαστικής αυτοδυναμίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, συμφωνώντας όπως είπε σε αυτό με σχετική αναφορά του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, ότι δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα για επιμέρους θέματα.
(Με πήροφορίες από: "Έθνος", ΑΜΠΕ)

http://news247.gr