Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

"Κατεδαφίζουν" τον ΕΝΦΙΑ - Έβαλαν στο κουρείο τον φόρο - Πως θα υπολογιστεί ξανά το ραβασάκι

- Επανέρχονται οι αντικειμενικές τιμές του 2013 - Θα γίνουν πιο πολλές οι δόσεις 
- Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αφορούν 4.000 οικισμούς της χώρας
- Η πρώτη δόση αναμένεται να μετατεθεί από τις 29 Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου
- Όλο το παρασκήνιο της απόφασης

Αστοχίες και πρωτοφανής μυωπική προσέγγιση υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν στο παρά ένα και να προαναγγείλει διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Την εσπευσμένη παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν οι εξόφθαλμες σε πολλές περιπτώσεις αδικίες, που προέκυψαν από τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και οι οποίες προκαλούν δυσανάλογο πολιτικό και κοινωνικό κόστος στην κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάλλονται από τους ενστόλους για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τους, ενώ σε ένα μήνα υπάρχει η αξιολόγηση της τρόικας στο Παρίσι και εκκρεμεί η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας στα περσινά επίπεδα, αφού πρώτα είχαν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου οργίλες αντιδράσεις τόσο από γαλάζιους βουλευτές όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας.

Άμεσα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, που είχε προ μηνός επιφέρει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να προλάβει αδικίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι σε 4.000 οικισμούς, εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η απότιμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα.

Είχαν προηγηθεί αρκετές τοποθετήσεις γαλάζιων βουλευτών, που ζητούσαν από το Υπουργείο Οικονομικών αναθέωρηση και διόρθωση των κοινωνικών αδικιών, που προέκυπταν, ενώ και το ΠΑΣΟΚ είχε ζήτησει τα προηγούμενα 24ωρα και δια του εκπροσώπου τύπου του, Δημήτρη Καρύδη, να αρθούν τα λάθη, οι υπερβάσεις και οι στρεβλώσεις, ώστε να ικανοποιεί το περί κοινού δικαίου αίσθημα στους πολίτες. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να μεταχρονολογηθεί η πρώτη δόση για τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθεί αδίκως κανένας Έλληνας πολίτης.

Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Η Βουλή κλείνει σήμερα και θα ανοίξει στις 26 Αυγούστου. Έτσι, παρα το γεγονός ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν άμεσα θα ψηφιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρώτη δόση να μετατεθεί από τις 29 Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με μια νομοθετική ρύθμιση οι δόσεις μπορούν εύκολα να επεκταθούν έως τον Φεβρουάριο του 2015 χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.
Στη μάχη κατά της ανεργίας το Μέγαρο Μαξίμου


Την εμπροσθοβαρή εκταμίευση 600 εκατομμυρίων από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ εντός του 2014, και την ενεργοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατά της ανεργίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς ύστερα από σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, σε δήλωση του, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε προκήρυξη του Ιουλίου για προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά σε 30.000 ανέργους από 25 έως 29 ετών, σε προκήρυξη εντός του Αυγούστου, που θα αφορά σε θέσεις εργασίας για 12.000 ανέργους από 18 έως 24 ετών και σε προκήρυξη εντός του Σεπεμβρίου, που θα αφορά σε 8.000 ανέργους από 18 έως 29 ετών στο δυναμικό πεδίο του τουρισμού. Επιπλέον, ο κύριος Σαμαράς προανήγγειλε την έναρξη τον επόμενο μήνα Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή για νοικοκυριά, που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. " H ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν."

Στην ώρα τους οι διαδικασίες για τον ΠτΔ



Στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, κλήθηκε να αποκρούσει τις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που στην ομιλία του επέμεινε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να φέρει νωρίτερα τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου ΠτΔ: "Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα όρια από το Σύνταγμα. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στο θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να το προσέξει αυτό ιδιαιίτερα". 


http://www.newsit.gr