Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Το νέο σύστημα ΦΠΑ: Δεν πληρώνεις αν δεν εισπράξεις

Ισχύει για οποιαδήποτε συναλλαγή, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, και μόνο για περιπτώσεις χονδρικής με τζίρο έως 500.000 ευρώ
Από 1ης Οκτωβρίου όποιος δεν έχει πληρωθεί του ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες δεν θα έχει την υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.
Σε πρώτη φάση για όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.
Το νομοθετικό υπόβαθρο είναι στημένο. Σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Όσοι θεωρούν όμως ότι από την ψήφιση ενός νόμου έως την εφαρμογή του η απόσταση στην Ελλάδα είναι μικρή μάλλον είναι επισκέπτες στη χώρα μας.
Τώρα αρχίζει η μάχη των δευτερογενών αποφάσεων και των εγκυκλίων.
Και απαιτούνται καμιά δεκαριά για τη συγκεκριμένη ριζική αλλαγή στο καθεστώς που διέπει το σύστημα ΦΠΑ.
Επιπλέον πρέπει να στηθεί και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του νέου συστήματος. Για αυτά όμως τρέχει και δεν φτάνει ορισμένες φορές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα πάντως στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι 1η Οκτωβρίου το νέο σύστημα θα είναι λειτουργικό.
Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα κληθούν να υποβάλουν αρχικά μια αίτηση.
Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο.
Αν ενταχθούν όμως θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη "ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής" ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά τον χρόνο πληρωμής.
Πηγή: Τα Νέα