Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο

Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι ομοσπονδιών και ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένεται να προσέλθουν για μία ακόμη χρονιά στο Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» διοργανώνει την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Αυγούστου την 1.602η πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον αλησμόνητο Πόντο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 14 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα θα ψαλεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ αρχιερατικής συγχοροστασίας στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της αγίας εικόνας. Στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

Την Παρασκευή 15 Αυγούστου, στις 7 το πρωί θα ψαλεί όρθρος και πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος. Στις 10.30 θα γίνει λιτάνευση της αγίας εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Επίσης, για ακόμη μια χρονιά θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια του λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003. Παράλληλα, 50 νέοι και νέες, εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής του θεσμού του 16ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά, θα συμμετέχουν και θα προσφέρουν εθελοντικά, στη διοργάνωση του Δεκαπενταύγουστου και με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν» και θα «φρουρούν» τη σεπτή εικόνα της Σουμελιώτισσας.