Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Και η Αμφίπολη στο… ΤΑΙΠΕΔ;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post 
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ευελπιστούν πως στην Αμφίπολη των Σερρών είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε μια νέα Βεργίνα. Η Αμφίπολη ήταν μια σημαντική πόλη του αρχαίου
Μακεδονικού Βασιλείου του Αλεξάνδρου και η Περσίδα σύζυγος του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη καθώς και ο γιος του Αλέξανδρος, είχαν εξοριστεί στην Αμφίπολη όπου και δολοφονήθηκαν κατόπιν εντολής του διαδόχου του, Βασιλιά Κάσσανδρου, περίπου το 310 π.Χ.
Το θέμα έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και στα διεθνή ΜΜΕ καθώς ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όχι μόνον έσπευσε να επισκεφθεί την περιοχή αλλά και να μιλήσει «για τη γη της Μακεδονίας, που στα σπλάχνα της υπάρχουν μοναδικοί θησαυροί που συνθέτουν, υφαίνουν, όλοι μαζί, αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας».
Αν αμφίβολα η ανακάλυψη είναι σημαντική. Το πόσο σημαντική θα το γνωρίζουμε σε μερικές ημέρες.‘Έρχεται μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα βιώνει συνθήκες βαθιάς κρίσης σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που αντανακλάται και στους όρους που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μας.
Δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει αναφορά για κάποια «ιδέα» που έχει η τρόικα για την εκποίηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδας και τη σχετική δουλειά που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ για να την κάνει πραγματικότητα. Από τους αιγιαλούς και τα δάση μέχρι τις εθνικές υποδομές μεταφορών, ενέργειας κοκ.
Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια που είπε ο πρωθυπουργός για τη «μακεδονική γη» και τους θησαυρούς της αλλά το πραγματικό ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό κάθε Έλληνα που πληροφορείται τις επιτυχίες της αρχαιολογικής σκαπάνης. Αυτός ο θησαυρός θα είναι υποθηκευμένος έναντι του δημοσίου χρέους σύμφωνα με τις ταπεινωτικές προβλέψεις των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων; Μήπως καταλήξει και η Αμφίπολη στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ;
Η επίσκεψη Σαμαρά στα ορύγματα της ανασκαφής δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα. Ωστόσο οι απαντήσεις έχουν δοθεί στην πραγματική ζωή και η μόνη βεβαιωμένη αλήθεια είναι το τεράστιο πωλητήριο πάνω από τη χώρα.