Γράφει ο Ceteris Paribus
Η κυβέρνηση «θέλει» πολλά αυτή τη μικρή μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι τα πράγματα να ζορίσουν στις αρχές του φθινοπώρου. Θέλει όλα τα ακανθώδη θέματα να μείνουν
εκκρεμή, αλλά να ρυθμίσει προκαταβολικά εκείνα που συμφέρουν την ίδια.
Όλη η τρέχουσα ειδησεογραφία συντίθεται σε μεγάλο ποσοστό από τα κυβερνητικά «θέλω», που παρουσιάζονται άλλοτε σαν «ευρωπαϊκές ιδέες» και άλλοτε σαν «ειλημμένες αποφάσεις». Στην πραγματικότητα, όπως πάντα, οι υποβολείς είναι εγχώριες δυνάμεις: αγωνιούντα τμήματα ή και η ηγεσία της συγκυβέρνησης, αλλά και τραπεζικοί και επιχειρηματικοί «κύκλοι»…
Ανάμεσα σε αυτά που θέλει η κυβέρνηση είναι: να ρυθμιστούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια πριν τα ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests και να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από το ΔΝΤ χωριστά από τον ευρωπαϊκό πυλώνα της τρόικας, ώστε να πάρει «εγκαίρως» 3,6 δισ. ευρώ για να μπορέσει να συντηρήσει ακόμη περισσότερο εκκρεμή όλα τα μεγάλα θέματα! Το καλύτερο όμως είναι (κι εδώ ο νους πάει αναπόφευκτα στο γνωστό «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;») ότι θέλει «εδώ και τώρα» 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για να κρατήσει εκκρεμή τα ζητήματα με τους Ευρωπαίους, την ίδια στιγμή που διαρρέει ότι έρχεται ευρωπαϊκό σχέδιο για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα!
Από τα «ενδότερα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες – φήμες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θέλει -και προετοιμάζεται- για εκλογές το φθινόπωρο. Και είχαμε ξαναγράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα ήθελε μέχρι τότε να κρατήσει εκκρεμή όλα τα μεγάλα θέματα. Πάντως, να μείνουν εκκρεμή όλα τα μεγάλα θέματα μέχρι και το Μάρτιο δεν είναι εφικτό…
Όσον αφορά το ΔΝΤ, πάντως, κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η επιθυμία της κυβέρνησης για χωριστή διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ ώστε να αποσπάσει χωριστά και άμεσα τα 3,6 δισ. ευρώ θα παραμείνει επιθυμία. Διότι απλούστατα το Ταμείο δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί να δώσει τα χρήματά του πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη συνέχεια του προγράμματος και τη συνέχιση ή μη της δικής του συμμετοχής.
Η «φυγή» ή όχι του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς θα σηματοδοτήσει ευρύτερες – διεθνείς αναπροσαρμογές τακτικής από πολλές πλευρές. Και σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια υπόθεση θα κριθεί συνολικά, όταν όλα τα μεγάλα ζητήματα «μπουν στο τραπέζι». Δηλαδή όταν λήξει η μεταβατική περίοδος που τα μεγάλα ζητήματα μένουν εκκρεμή…
Υπ’ αυτούς τους όρους, οι πλέον ρεαλιστές στην κυβέρνηση και στην αγορά θεωρούν ότι οι κυβερνητικές επιθυμίες στο συγκεκριμένο ζήτημα θα παραμείνουν… όνειρα θερινής νυκτός.