Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Νότης Μαριάς: Η Τρόικα και τα Μνημόνια οδηγούν την ελληνική νεολαία στην ανεργία
Μιλώντας σήμερα 16/07/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο
Στρασβούργο για την ανεργία των νέων ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών  και Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η μαζική ανεργία που πλήττει τη νεολαία στον Ευρωπαϊκό Νότο λόγω της εφαρμογής των μνημονίων και της πολιτικής της λιτότητας οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση.
Στην Ελλάδα, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, η ανεργία των νέων έφτασε στο 58%, αν και τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί ως δάνεια στη χώρα μας  214 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως, τα ποσά αυτά δεν επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία προκειμένου να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά δόθηκαν για να εξοφληθούν παλιά επονείδιστα δάνεια και για να διασωθούν οι γερμανικές, γαλλικές, ελληνικές και άλλες τράπεζες.
Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς,  η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει στην οικονομία της Γνώσης, δηλαδή στην Παιδεία, στις Νέες Τεχνολογίες και στην Καινοτομία.
Όμως τα μνημόνια και οι πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται στον Ευρωπαϊκό Νότο. μειώνουν αντί να αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι  για όσο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιμένει στην κινεζοποίηση των μισθών  προκειμένου να ενισχυθεί δήθεν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ανεργία των νέων θα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.


Δυναμική παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τα χημικά της Συρίας


Μετά από πολιτική πρωτοβουλία του Νότη Μαριά εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών συζητήθηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το κορυφαίο θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Μεσογείου.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα όταν και ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για προφορική απάντηση του Συμβουλίου, το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας άρχισε να τίθεται με σοβαρότητα πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς η πρωτοβουλία του να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των χημικών της Συρίας αποτελεί δικαίωση του αγώνα του Κρητικού λαού απέναντι στον επικίνδυνο αυτό εγχείρημα.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές ότι ήδη από τις 10 Ιανουαρίου 2014 ως βουλευτής πρώτος έθεσε το ζήτημα αυτό με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του στο ελληνικό κοινοβούλιο  αλλά και στα διεθνές πεδίο με παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στο Περιφερειακό Κέντρο Καταπολέμησης Έκτακτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο.
Όπως επεσήμανε ο Νότης Μαριάς, ήδη πάνω  στο ακατάλληλο λόγω παλαιότητας πλοίο Cape Ray του Αμερικάνικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Και συνέχισε  ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται  μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν.
Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται δυτικά της Κρήτης και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο νησί αφού πρώτη φορά επιχειρείται καταστροφή χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο η οποία μάλιστα θα διαρκέσει τουλάχιστον 60 ημέρες.
Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς έθεσε προς το Συμβούλιο τα παρακάτω ερωτήματα:
1. " Είναι ενήμερο για την εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη διαδικασία εξουδετέρωσης των συγκεκριμένων χημικών ουσιών; Δύναται το Συμβούλιο να εγγυηθεί την ασφάλεια των γειτονικών περιοχών;
2. Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων; Σε ποιο βαθμό είναι οι γειτονικές περιοχές ενήμερες και προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ατυχήματος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποφυγή διαρροής τοξικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα;
3. Όσον αφορά το Cape Ray, είναι το Συμβούλιο ενήμερο για αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω πλοίο, ηλικίας 36 ετών, δεν διαθέτει τα κατάλληλα εγκάρσια διαφράγματα ούτε την απαραίτητη προστασία προκειμένου να αποφύγει πυρκαγιά, ή άλλα σοβαρά περιστατικά;"
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς επεσήμανε στον εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας ότι, με τα όσα είπε αντί να διαφωτίσει την κοινή γνώμη, τελικά προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.
(Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά στο: