Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Γραφείο Τύπου Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης
 Το Σάββατο 5 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Παντελεήμονος στην παραλία της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, που βρίσκεται εντός παλαιάς κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.




Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα, παραχώρησε τη χρήση του Παρεκκλησίου στην Ενορία Λεπτοκαρυάς, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια, τον ευπρεπισμό και τη φύλαξη του χώρου.


Το Ιερό Παρεκκλήσιο θα λειτουργεί μόνον κατά τη θερινή περίοδο, εξυπηρετώντας τις αυξημένες λατρευτικές ανάγκες χιλιάδων παραθεριστών, ελλήνων και ξένων.

Οι τελετές επαναλειτουργίας του Ιερού Παρεκκλησίου άρχισαν με εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου και λιτανεία, η οποία κατέληξε στην παραλία Λεπτοκαρυάς. Μπροστά στο Ιερό Παρεκκλήσιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος υποδέχθηκε την εικόνα και τεμάχιο του ι. λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος. Στη συνέχεια, τελέστηκε ο αγιασμός των Θυρανοιξίων και η αρτοκλασία.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πνευματική σημασία επαναλειτουργίας του Ιερού Παρεκκλησίου, μετά από πολλά χρόνια. Επισήμανε ότι η επαναλειτουργία αυτή αποτελούσε χρόνια αίτημα των παραθεριστών, τονίζοντας την αξία της σωματικής αναψυχής όταν συνοδεύεται και από την πνευματική καλλιέργεια στην οποία ασφαλώς θα συμβάλει η λειτουργία του Ιερού Παρεκκλησίου. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ, για την εν λευκώ παραχώρηση χρήσης του χώρου. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του ευρύτερου χώρου, που από χώρος εγκατάλειψης και μόλυνσης θα αποτελεί πλέον πνεύμονα λειτουργικής και φυσικής αναψυχής. Συνεχάρη θερμά την Ενορία Αγίου Νικολάου Λεπτοκαρυάς, διότι οι εφημέριοι και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αγκάλιασαν την ποιμαντική αυτή πρωτοβουλία του Επισκόπου. Ως έκφραση της ευαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Οικονόμο π. Αθανάσιο Τσαρούχα και σε Οικονόμο τον Πρεσβύτερο π. Κων/νο Κουκάρα, προϊστάμενο και εφημέριο, αντίστοιχα, της Ενορίας, η οποία θα αναλάβει και τη λειτουργική διακονία του Ιερού Παρεκκλησίου.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 6 Ιουλίου, τελέστηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου. Έψαλλε χορός καθηγητών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Πλήθος πιστών, ενοριτών και παραθεριστών, συμμετείχαν στις ι. ακολουθίες, γεγονός που ανέδειξε τη μεγάλη ανταπόκριση του λαού στην επαναλειτουργία του Ιερού Παρεκκλησίου, παρά το γεγονός ότι κατά τη θερινή περίοδο λειτουργεί και το Στρατιωτικό Παρεκκλησίο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός των παρακείμενων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων ΚΑΑΥ της Α΄ Μεραρχίας Βεροίας (πρώην Β΄  Σώματος Στρατού). Στα Θυρανοίξια περέστησαν, επίσης, οι βουλευτές Πιερίας Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και Άννα Μάνη, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γεώργιος Παπαθανασίου και μέλη του Δημοτικού και του Τοπικού Συμβουλίων, επρόσωπος του εκλεγέντος Δημάρχου Κων/νου Δημόπουλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα, ο Στρατηγός-Διοικητής Α΄ Μεραρχίας Πεζικού Αντώνιος Νομικός, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.


Να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Παντελεήμονος παραλίας Λεπτοκαρυάς εντάσσεται στη μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για την Ποιμαντική του Τουρισμού και την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού. Άλλωστε, τον προηγούμενο μήνα τελέστηκαν τα Θυρανοίξια ενός παρόμοιο Ναού στην παραλία Σκοτίνας, για την εξυπηρέτηση παρόμοιων αναγκών.


Οι παραπάνω ποιμαντικές πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως αγκαλιάστηκαν με θερμές εκδηλώσεις τόσο από τις τοπικές αρχές, τους φορείς του τουρισμού και τον πιστό λαό.