Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΟΛΌΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΊΑ!

Tου Αυγερινού Χατζηχρυσού, ΝΕXUS Ιουνίου 2013
ΔΕΗ, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδος, με τζίρο πάνω από €6δις , με 7,5εκ.πελάτες και αυτή την στιγμή η μοναδική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής
ενέργειας στην Ελλάδα με 62 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μητρική του Ανεξαρτήτου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. στον οποίο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η εταιρεία που το 2009 έκλεισε με κέρδη ύψους €1 δις, όπως είναι φυσικό εποφθαλμιούν πολλοί να αποκομίσουν μερίδιο των κερδών και της Αγοράς, πόσο μάλλον η Τροϊκα και οι πολυεθνικές που αυτή εκπροσωπεί.
Τώρα μάλιστα εντός των Μνημονίων που έχει υπογράψει η Τριμμερής Συγκυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ.Σαμαράς κι ο κ.Βενιζέλος είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της, χωρίς το αστρονομικό αντίτιμο που θα έπρεπε να καταβάλλουν αλλιώς, όπως σε εποχές εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομίας και των Δημοκρατικών θεσμών.
Εδώ και τρια χρόνια κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απαξιώσουν την Εταιρεία, να μειώσουν τα κέρδη της, να την φορτώσουν χρέη, να την τεμαχίσουν σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μειώσουν όσο γίνεται το αντίτιμο, αν υπάρξει τελικά τιμή για τους αγοραστές ή συμβολικό τίμημα ιδιωτικοποίησης της.
pinakas_a
Επίσης ενώ όλο το βάρος της “βελτίωσης” της Ανταγωνιστικότητας έχει πέσει στη μείωση των μισθών σε όλη την Ελληνική κοινωνία, τελικά δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά, αποτελέσματα γιατί απλά το “κέρδος” από τους μισθούς πείνας δεν μεταφέρεται στην Αγορά, αλλά απορροφάται από τις άλλες αυξήσεις που επηρεάζουν το το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους. Δηλαδή ακριβαίνουν όλα τα άλλα μέρη της, περιληπτικά η Ενέργεια (Ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ), πρώτες ύλες, οι μεταφορές, οι εξοπλισμοί (μηχανήματα, ανταλλακτικά), φορολογικό περιβάλλον και γραφειοκρατία!
Ακόμη κι ο κ.Σαμαράς την εποχή της “αντιμνημονιακής” του στάσης είχε τονίσει το 2011 στη ΔΕΘ
«Ακούτε διάφορα, τα τελευταία χρόνια, για την «πράσινη ενέργεια». Ασφαλώς και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες μορφές ενέργειας. Και «πράσινες» και «γαλάζιες» και όλων των χρωμάτων.Αλλά εγώ θα δώσω προτεραιότητα στην φθηνή ενέργεια. …Χώρα που ανεβάζει το κόστος της ενέργειάς της, μακροχρόνια υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της.»
Έρχεται λοιπόν ο ίδιος και συνεχίζει το καταστροφικό έργο του προκατόχου του στην Αγορά Ενέργειας.
Η ΔΕΗ έκανε αυξήσεις έως 13,8% (2010) + 12% (2012) χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ΦΠΑ καθώς το ρεύμα πήγε στον συντελεστή 13% από 11%, το 2013 ανακοινώθηκαν αυξήσεις από 8,6% (οικιακό) έως 12% (Βιομηχανικό), ενώ η μεσοσταθμική αύξηση για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης στο 3% και τέλος από το καλοκαίρι του 2013 απελευθερώνεται η Αγορά ! Αν συνυπολογίσουμε και το Χαράτσι, τα Δημοτικά Τέλη, το “Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) για ποια ανάπτυξη θα μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον όταν όλα ξεκινούν από την Ενέργεια!
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ !
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ…ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΓΕΘΗ !
Αυτά μάλιστα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα που αναζητάει εναγωνίως την χαμένη ανταγωνιστικότητά της, και το θέμα της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων Ηγέτων για την Ενέργεια στις 22 Μαϊου του ενεστώτος έτους, θα είναι η μείωση του κόστους Ενέργειας διότι «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και δαπάνες εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα» όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο (το κείμενο γραφόταν πριν την συνάντηση)!
Η Ελλάδα έχει το Συγκριτικό πλεονέκτημα του φθηνότερου ρεύματος της ΕΕ (ΠΙΝΑΚΑΣ Β), λόγω κυρίως του λιγνίτη και την υδροηλεκτρικών (Υ/Η) και το αυξάνει γιατί αυτό δεν “εξυπηρετεί” τους ανταγωνιστές της!
Και μάλιστα, όπως θα δούμε και πιο κάτω, τους χρηματοδοτεί κιόλας!
Για να έχετε μια εικόνα το ρεύμα από το “δωρέαν Ηλιο” στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) κοστίζει 300/ΜWhr, 100/MWhr το αέριο, 30/MWhr ο λιγνίτης και ακολουθεί το ακόμη φθηνότερο νερό.
Δεν είναι βέβαια καινοφανείς όλες αυτές ο μεθοδεύσεις, από το 1999 έχει ανοίξει ο κύκλος με τις μετοχοποιήσεις, με τον σχετικό νόμο συνέταξε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Βενιζέλος, και η ζωή που κύκλους κάνει, τώρα ο ίδιος στην Συγκυβέρνηση με τον κ.Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη ανακοίνωσαν στα μέσα Μαϊου τον τρόπο που θα γίνει το ξεπούλημα της Εταιρίας.
Αλλά πριν φτάσουμε στο σχέδιο της Μνημονιακής μας “δέσμευσης” για την “αξιοποίηση” της εταιρείας, ας δούμε το περιληπτικά το περιβάλλον της Αγοράς Ενέργειας αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ