Η διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας, δηλαδή η πώληση και διανομή
άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, επιτρέπεται από όλα τα καταστήματα τροφίμων και
ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων και των
περιπτέρων, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών
διατάξεων και των όρων και προϋποθέσεων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων
και την προστασία των καταναλωτών, εφόσον χορηγηθεί για τα καταστήματα αυτά
άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου.
Ο
φρέσκος άρτος και τα προϊόντα αρτοποιίας θα πρέπει να συσκευάζονται στο χώρο
παραγωγής τους, όταν αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η συσκευασία να
είναι χάρτινη ή άλλου κατάλληλου υλικού.
Αρτοσκευάσματα με χαμηλό ποσοστό υγρασίας, όπως παξιμάδια,
φρυγανιές, μπορεί να συσκευάζονται και σε σακίδια από πλαστική ύλη, κλεισμένα
με συνδετική μηχανή, εφόσον τα σακίδια αυτά πληρούν τους όρους που καθορίζονται
από τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Στο εξωτερικό μέρος των προαναφερόμενων συσκευασιών πρέπει να
υπάρχουν, έντυπες και καθαρογραμμένες, οι εξής ενδείξεις:
·
η επωνυμία και η διεύθυνση της επιχείρησης παρασκευής των
πωλούμενων ειδών,
·
η ονομασία πώλησης,
·
το καθαρό βάρος και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των
πωλούμενων ειδών, με ανεξίτηλη σφραγίδα,
·
ο κατάλογος των συστατικών.
Τα προϊόντα αρτοποιίας που παράγονται από επιχείρηση η οποία έχει
ως αντικείμενο την ζύμωση και την έψηση ή μόνο την έψηση του ενδιάμεσου
προϊόντος αρτοποιίας, πωλούνται σε διαφορετικές προθήκες από τις προθήκες του
φρέσκου άρτου και πρέπει:
α) να συσκευάζονται σε υλικό που προβλέπεται από τον Κώδικα Τροφίμων
και Ποτών,
β) να αναγράφονται επί της συσκευασίας, με ευδιάκριτα γράμματα
και σε εμφανές σημείο αυτής, οι ακόλουθες ενδείξεις:
·
το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή
ενός πωλητή, εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η
διεύθυνσή του,
·
το είδος του άρτου,
·
η ένδειξη «άρτος μερικώς ψημένος-να ψηθεί πριν την βρώση του»,
εφόσον πρόκειται για άρτο που παρασκευάζεται από μη ολοκληρωμένη έψηση ζύμης,
·
η ένδειξη «άρτος ψημένος εξ ολοκλήρου παρασκευασθείς από μερικώς
ψημένο άρτο», εφόσον το αρχικό προϊόν δεν είναι κατεψυγμένο,
·
η ένδειξη «άρτος ψημένος εξ ολοκλήρου, παρασκευασθείς από μερικώς
ψημένο και κατεψυγμένο άρτο», εφόσον το αρχικό προϊόν είναι μερικώς ψημένο και
κατεψυγμένο,
·
η ένδειξη «κατεψυγμένος άρτος», εφόσον το αρχικό προϊόν είναι
κατεψυγμένο,
·
το καθαρό βάρος του περιεχομένου της συσκευασίας,
·
η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του άρτου με την ένδειξη
«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από …».
·
ο τρόπος παρασκευής,
·
οι συνθήκες συντήρησης,
·
ο κατάλογος των συστατικών του προϊόντος.
Τα είδη του άρτου που αναφέρονται παραπάνω, όταν διατίθενται από
καταστήματα λιανικής πώλησης, τοποθετούνται σε χώρους που διαχωρίζονται από
τους χώρους έψησής τους και από τους χώρους πώλησης του φρέσκου άρτου.
Δεν επιτρέπεται η έκθεση (τοποθέτηση) προϊόντων αρτοποιίας εκτός
του χώρου καταστήματος πώλησης.
Η πώληση κουλουριών και άλλων αρτοσκευασμάτων από πλανόδιους και
στάσιμους μικροπωλητές, γίνεται, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τις
κείμενες υγειονομικές διατάξεις.
Ο άρτος ζυγίζεται υποχρεωτικά, ενώπιον του καταναλωτή.
Κάθε αρτοποιείο υποχρεούται να διαθέτει επαρκή και κατάλληλο χώρο
για την αποθήκευση και τη συντήρηση των προϊόντων του. Τα προϊόντα αρτοποιίας
που πωλούνται χωρίς κλειστή συσκευασία, τοποθετούνται σε ειδικές προθήκες, των
οποίων η βάση απέχει 70 εκατοστά από το έδαφος και ίση απόσταση από τον χώρο
κυκλοφορίας των πελατών. Οι προθήκες αυτές καλύπτονται από δικτυωτό πλέγμα ή
διάτρητα καλύμματα, μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά. Η τοποθέτηση των προϊόντων
αρτοποιίας στις προθήκες γίνεται χωριστά για κάθε τύπο και είδος των προϊόντων
αυτών, με την αντίστοιχη επί των προθηκών ένδειξη.