Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

“Μικρή ΔΕΗ”: Νόμος 4273/11.07.2014 – Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας

ΦΕΚ146Α’/2014 – NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4273
Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.
Άρθρο 1
Εισφορά περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ Α.Ε. σε νέα εταιρία ηλεκτρισμού

1. Προς το σκοπό απελευθέρωσης της αγοράς ηλε− κτρικής ενέργειας, δια του παρόντος νόμου και υπό τους όρους που τίθενται σε αυτόν, προβλέπεται η δη− μιουργία νέας, καθετοποιημένης εξ απόψεως στοιχεί− ων ενεργητικού, παθητικού, ανθρωπίνου δυναμικού και πελατειακής βάσεως, ανώνυμη εταιρία ηλεκτρισμού. Η δραστηριότητα της νέας εταιρίας εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ενδεικτικώς, στους κλάδους παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. 
2. Η περιουσία της νέας εταιρίας θα δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. με εισφορά στη νέα εταιρία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε. και της πελατειακής της βάσεως. O συνδυα− σμός παραγωγικού μίγματος και πελατειακής βάσης της νέας εταιρίας θα απεικονίζει αναλογικώς κατά το ανωτέρω ποσοστό τον αντίστοιχο συνδυασμό παρα− γωγικού μίγματος και πελατειακής βάσης στη ΔΕΗ Α.Ε..
3. Στη νέα εταιρία εισφέρονται υπό τους όρους του παρόντος νόμου τα εξής στοιχεία του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε.:
(α) οι κάτωθι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:
(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600MW,
(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW,
(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγω− γής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450MW,
(γ) επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων:
(i) τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεως του ορυχείου Αμυ− νταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς και του ορυχείου Κλειδιού,
(ii) τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεως επί του ορυχείου Λόφων Μελίτης, των ορυχείων Κομνηνών Ι και ΙΙ και του ορυχείου Βεύης,
(δ) οι κάτωθι υδροηλεκτρικές μονάδες:
(i) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116MW,
(ii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384MW,
(iii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50MW,
(iv) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19MW,
(v) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνο− λικής ισχύος 334MW,
(ε) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485MW.
4. Τα επιμέρους στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των μονάδων του παραγωγικού δυναμικού που αναφέ− ρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, θα περιγραφούν αναλυτικά στη σύμβαση απόσχισης που προβλέπεται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου. Για το σκοπό της εφαρμογής του παρόντος νόμου, τo σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που περι− γράφονται στη σύμβαση απόσχισης και στη λογιστική κατάσταση της απόσχισης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και των συμβάσεων εργασίας που αναφέρονται στην ανωτέρω σύμβαση και στη λογιστική κατάσταση της απόσχισης, λογίζονται ως αυτοτελής επιχειρησιακός κλάδος της ΔΕΗ Α.Ε..

Άρθρο 2
Διαδικασία εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ Α.Ε.
1. Τα περιουσιακά στοιχεία του αναφερόμενου, στην παρ. 4 του άρθρου 1, κλάδου εισφέρονται κατά το στά− διο της ιδρύσεως της νέας εταιρίας ή εφόσον η νέα εταιρία είναι ήδη υφιστάμενη, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. καταρτίζει σχέδιο σύμβασης απόσχισης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου, στο οποίο περι− γράφονται τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου. Το σχέδιο της σύμβασης απόσχισης υποβάλ− λεται σε δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρίας είναι αρμόδιες, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος νόμου για την έγκριση του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης.
3. Η μεταβίβαση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων της παρ. 3 του άρθρου 1 πραγματοποιεί− ται με καθολική διαδοχή, κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 και 9 του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης. Ως αντάλλαγμα για τον εισφερόμενο κλάδο, η ΔΕΗ Α.Ε. θα λάβει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της νέας εταιρίας, η αξία των οποίων θα είναι ίση προς την αξία της καθαρής θέσης του εισφερόμενου κλάδου. Τo μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας μπορεί να μεταβληθεί και μετά το χρόνο σύνταξης του ισολογισμού της απόσχισης και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου.
4. Η ΔΕΗ Α.Ε. θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της νέας εταιρίας, των οποίων είναι δικαι− ούχος, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρό− σωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. των μετοχών εκδόσε− ως της εταιρίας, των οποίων είναι δικαιούχος, θα είναι τουλάχιστον ίσο με τη συνολική λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσ− διορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, στον πρώτο ισολογισμό που θα συντάξει η εταιρία μετά την εισφορά του κλάδου. Εφόσον η πώληση λάβει χώρα πριν από τη σύνταξη του ανωτέρω ισολογισμού, η λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, κατά το χρόνο της πώλησης, θα προσδιορισθεί με βάση λογι− στική κατάσταση (προσωρινό ισολογισμό) της εταιρίας, η οποία θα καταρτισθεί με τις ίδιες μεθόδους και την ίδια διάταξη και εμφάνιση, όπως ο ετήσιος ισολογισμός που συντάσσεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Το ως άνω τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ Α.Ε. και κατά προτεραιότητα αυτές που σχε− τίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων πα− λαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ.
Στο πλαίσιο του ανωτέρω διαγωνισμού θα προκρί− νονται εκείνες οι προσφορές, στις οποίες περιλαμβά− νεται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό επενδυτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλε− κτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW.
5. Εφόσον στον παρόντα νόμο δεν ορίζεται διαφορε− τικά, ισχύουν σε σχέση με την απόσχιση του αναφερό− μενου στην παρ. 4 του άρθρου 1 κλάδου αναλογικώς οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του ν. 2166/1993 (Α ́ 137).

Άρθρο 3
Περιεχόμενο της σύμβασης απόσχισης

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ