Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

H Coca Cola και η… εθνική ευκαιρία!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Γράφει ο Όμηρος Ταχμαζίδης
Η απεργία: Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον Θεσσαλονίκης έχουν αποδοθεί σε έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της πολυεθνικής στην πόλη τους.

Από την πρώτη Οκτωβρίου του περασμένου έτους (!!!) βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και προβάλλουν το αίτημά τους με διάφορους τρόπους. Βασικός μοχλός πίεσης του απεργιακού αγώνα είναι το μποϊκοτάζ των προϊόντων της Κόκα Κόλα, που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Κόκκινη κάρτα στα προϊόντα Φάντα, Αμίτα, Κόκα Κόλα». Το μποϊκοτάζ αφορά, ωστόσο, το σύνολο των προϊόντων της Κόκα Κόλα: Coca Cola, Coca Cola light, Sprite, Fanta, Amita, Amita Motion, Frulite, νερό ΑΥΡΑ, Tuborg Soda, Tuborg Tonic, Canada Dryκ.λπ.
Τα δεδομένα: Η διεξαγωγή του απεργιακού αγώνα και η διατύπωση του αιτήματος των απεργών για επαναλειτουργία του εργοστασίου βασίζεται σε μια πετυχημένη ανάλυση της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης. Προφανώς οι απεργοί και η συνδικαλιστική τους ηγεσία εκτίμησαν σωστά τις σημερινές οικονομικές και πολιτικοκοινωνικές συνθήκες για την επιτυχία του αγώνα τους: διεξάγουν με εξαιρετική μεθοδικότητα και συστηματικότητα την απεργία τους και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους ιθύνοντες της πολυεθνικής εταιρίας – τα οικονομικά στοιχεία, των τελευταίων μηνών, από το χώρο της παραγωγής και εμπορίας αναψυκτικών, είναι αψευδής μάρτυρας της επιτυχίας τους.
Οι απεργοί φαίνεται να γνωρίζουν ότι: «… η απεργία είναι σα μια επιστήμη. Πρέπει να ξέρεις τι να ζητήσεις, σε ποια στιγμή να το ζητήσεις και με τι τρόπο να το ζητήσεις», όπως αναφέρει ο Κώστας Παρορίτης στο βιβλίο του «Το μεγάλο παιδί».