Την καθοριστική σημασία της διαχείρισης από τον ΕΦΕΠΑΕ για τη βέλτιστη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2013-2020 προς όφελος της ενίσχυσης της
εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας επισημαίνει με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγείς με πολλή προσπάθεια από το 2009 έως σήμερα πέτυχαν ένα μικρό θαύμα. Ωστόσο, το παρατεταμένο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και της απουσίας κεφαλαίων κίνησης «φρέναρε» αυτή τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι και σήμερα.
Στην επιστολή τονίζεται το γεγονός ότι το «Νέο ΕΣΠΑ» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων –ειδικά των εξαγωγικών-, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο όγκο σχολάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης. Ειδικά το πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρηματικότητα- Ανταγωνιστικότητα-Εξωστρέφεια- Καινοτομία), το οποίο διαθέτει και έναν από τους υψηλότερους προϋπολογισμούς (περίπου 9€ δις), είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα των κονδυλίων αυτών, κάτι το οποίο έως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί και χαρακτηρίζεται στην επιστολή του ΣΕΒΕ ως θεμελιώδες για την επιτυχή αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, είναι ο μοχλός μέσω του οποίου θα γίνει η διαχείρισή τους. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα.
Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή δε χωράνε περιθώρια για πειραματισμούς. Θεωρείται σκόπιμο αλλά και αυτονόητο ότι διαχειριστής των ενισχύσεων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα), ο οποίος, πέραν της αντιπροσωπευτικότητάς του, διαθέτει τόσο την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, όσο και τις αναγκαίες υποδομές, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους για τη διαχείριση του έργου. Βασικές αρχές της διαχείρισης θα αποτελούν, όπως και τώρα, η διαφάνεια, η υψηλή αποτελεσματικότητα, η εκτεταμένη διάχυση της πληροφορίας και η αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.