Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μεγάλοι «παίκτες» στο Λονδίνο για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Rizopoulos Post
Τα όποια αποτελέσματα θα φανούν μετά από χρόνια, όμως η κινητικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και είναι ελπιδοφόρα η όλη προσπάθεια, όχι
γιατί θα μετατρέψει τη χώρα σε Ελντοράντο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά γιατί δείχνει πως με αποφασιστικότητα και συστηματική δουλειά μπορούν να γίνουν πράγματα ακόμη και σε μια χώρα που είναι βυθισμένη στην κρίση και τη συλλογική κατάθλιψη.
Έτσι με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων πετρελαϊκών ονομάτων παγκοσμίως θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Ιουλίου το συνέδριο στο Λονδίνο στο οποίο θα γίνει η παρουσίαση των οικοπέδων που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και Νοτίως της Κρήτης.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τόσο από κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, όσο και από μικρότερους εξειδικευμένους παίκτες. Ανάμεσά τους είναι ονόματα όπως η ιταλική Eni και η γαλλική Total, αλλά και οι Shell, ExxonMobil και Statoil. Με ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν κανονιστεί από την ελληνική πλευρά και τετ α τετ συναντήσεις, ώστε να απαντηθούν επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα. Συνολικά έχουν σταλεί περίπου 500 προσκλήσεις για το συνέδριο.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση οικοπέδων προς έρευνα, καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιουνίου και Νότια της Κρήτης.
Οι περιοχές στις οποίες έγιναν οι έρευνες χωρίστηκαν σε τουλάχιστον 15 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή εφημερίδα.
Για την τελική χάραξη των οικοπέδων έχουν ληφθεί υπόψιν δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες και αφορά, κυρίως, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.