Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δραστηριότητες Ορειβατικού συλλόγου Αιγινίου: Διήμερο στην Άνω Μηλιά

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Ορειβατικό διήμερο στην Άνω Μηλιά
-Πλούσιος σε δράσεις ο τελευταίος μήνας της ορειβατικής χρονιάς του συλλόγου

Με το ορειβατικό διήμερο στις 21 και 22 Ιουνίου στην Ανω Μηλιά, όπου περισσότερα από 50 άτομα, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν στις δράσεις του συλλόγου (είτε ολόκληρο το διήμερο είτε τη μια μόνο ημέρα), ολοκληρώθηκε η ορειβατική χρονιά του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγινίου.
Το διήμερο θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα επιτυχημένο, τόσο για τον σχεδιασμό του όσο και για την οργάνωση, αλλά και το αποτέλεσμα όπως αυτό εκδηλώθηκε και κατά τη διάρκεια των δράσεων από όσους συμμετείχαν σε κάθε δράση,  αλλά και στο τέλος, το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωσή του.


Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν τρεις παράλληλες δραστηριότητες:
-Ορειβατική διαδρομή στην κορυφή πέντε πύργοι
-Πεζοπορία στο μονοπάτι της αγάπης
-Ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Άνω Μηλιάς.

 Η ομάδα της πεζοπορίας, μετά το τέλος της, έστησε κατασκήνωση στο όμορφο πάρκο της Άνω Μηλιάς και μαγείρεψε για ολόκληρη την αποστολή. Εκεί γευματίσαμε με το φαγητό που ετοιμάστηκε, μια καταπληκτική φασολάδα, που συνοδεύτηκε από σαλάτες που ετοιμάστηκαν κι αυτές επί τόπου, το πεντανόστιμο ζυμωτό (με προζύμι) ψωμί ολικής άλεσης του Βασίλη και το κρασί του προέδρου ή χυμό για τα παιδιά.
Εντυπωσιακή ήταν η όρεξη με την οποία φαγώθηκε η φασολάδα από τους μικρούς ορειβάτες. Καταναλώθηκαν και τα 20 λίτρα που μαγείρεψε η ομάδα.
Το απόγευμα πέρασε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης στην Άνω Μηλιά με ξεκούραση και  παιχνίδι για τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με το δείπνο και διασκέδαση υπό τους ήχους της κιθάρας της συνορειβάτισσας Κατερίνας Καλίτση.


Μετά από μια ήσυχη βραδιά, το πρωί της Κυριακής απολαύσαμε την ανατολή του ήλιου και την καταπληκτική θέα που σου προσφέρεται ανεμπόδιστα από τα 1050 μέτρα υψόμετρο προς τον κάμπο της Κατερίνης, τη θάλασσα και ότι άλλο σου επιτρέπεται να δεις αναλόγως της καθαρότητας της ατμόσφαιρας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, κλπ)
Μετά το πρωινό έγινε η αναχώρηση των ομάδων δραστηριοτήτων:
-Η πρώτη και πολυπληθέστερη για τα ορειβατικά παιχνίδια περιπέτειας που στήθηκαν στο μονοπάτι των μουσών, όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά και οι ενήλικες, εκτός των ποδηλατών.
-Η δεύτερη για την ορεινή ποδηλασία, όπου πέντε ποδηλάτες ξεκίνησαν για μια αρκετά φιλόδοξη διαδρομή μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο.


Τα παιχνίδια περιπέτειας περιλάμβαναν προσανατολισμό στο δάσος, εναέρια περάσματα, ανεμόσκαλα, τοξοβολία, αράχνη κ.α. όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι συνεργάστηκαν ώστε να συγκεντρώσουν τους 1000 βαθμούς και τα 4 κλειδιά που θα άνοιγαν το κουτί του θησαυρού στο τέλος της περιπέτειας.
Τα συναισθήματα που επικράτησαν κατά το άνοιγμα και την απόλαυση του θησαυρού ήταν απερίγραπτα.
Η δράση έλαβε χώρα στο πανέμορφο μονοπάτι των μουσών και διήρκεσε πάνω από 3 ώρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες συνεργάσθηκαν μεταξύ τους, ασκήθηκαν σωματικά και πνευματικά, και διασκέδασαν με την ψυχή τους.
Στην άλλη δράση της ημέρας, οι ποδηλάτες πάτησαν στην ψηλότερη κορφή των Πιερίων όπου η θέα είναι μαγευτική: Βορειοδυτικά και δυτικά, χαμηλότερα, το χωριό Καταφύγι και λίγο πιο κάτω ο Βελβεντός και η λίμνη του Πολυφύτου. Νότια – Νοτιοανατολικά ο  Όλυμπος και Ανατολικά η Θάλασσα και η Χαλκιδική.
Η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα απαιτητική αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα όμορφη, με εναλλαγή του τοπίου από δασικό σε αλπικό και στο τέλος την αποκάλυψη της πανέμορφης δυτικής πλευράς.
Το μεσημέρι της Κυριακής και πάλι στο όμορφο πάρκο του χωριού ο σύλλογος γευμάτισε με το νόστιμο σάντουιτς με τυρί, μαρούλι και ελιές που ετοιμάστηκε επί τόπου και κατά τις 15:30 αναχώρησε για την επιστροφή.


Το χαμόγελο και η χαρά των παιδιών πρωτίστως, αλλά και των ενηλίκων, μας έδωσε μεγάλη χαρά και όρεξη για ακόμη περισσότερες ορειβατικές δράσεις.
Αξίζει εδώ να μνημονευτεί η απαράμιλλη ομορφιά του τόπου που μας φιλοξένησε και η φιλικότητα των κατοίκων. Ένας τόπος μαγευτικός, με υπέροχη θέα και μια φύση που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό δάσος, τα πολλά νερά και την πλούσια βλάστηση, που αξίζει να τον γνωρίσει ο καθένας.

Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρουμε και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα και με τις οποίες κλείσαμε μια ιδιαίτερα δραστήρια χρονιά.


1.        Το Σάββατο 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ποδηλατοβόλτα από το Αιγίνιο μέχρι το λιμάνι της Μεθώνης. Μεγάλος αριθμός ποδηλατών κάθε ηλικίας, κυρίως μαθητές, πάνω από εβδομήντα (70) άτομα, συμμετείχαν σε μια καλά οργανωμένη δραστηριότητα, όπου διδάχθηκαν στην πράξη τους κανόνες ασφαλούς ποδηλασίας, απολαμβάνοντας συγχρόνως μια πανέμορφη διαδρομή. Επιτυχία επίσης θεωρήσαμε το γεγονός πως όλα τα παιδιά που συμμετείχαν χάρηκαν τη βόλτα τους με ασφάλεια, φορώντας κράνος, κάτι που δυστυχώς  σπάνια βλέπει κανείς στην καθημερινότητα . Ενας από τους στόχους του συλλόγου και του τμήματος ορεινής ποδηλασίας είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην ασφαλή ποδηλασία και στην προώθηση της χρήσης του κράνους.

2.      
Την Κυριακή 1 Ιουνίου έγινε η αναρριχητική γιορτή για το κλείσιμο της χρονιάς των αναρριχητικών τμημάτων. Έτσι 25 παιδιά από τα 35, που την χρονιά που πέρασε συμμετείχαν στα αναρριχητικά τμήματα του συλλόγου, αλλά και 4 μεγαλύτεροι από τους 10 του τμήματος  ενηλίκων, πραγματοποίησαν, υπό την επίβλεψη του δασκάλου, αθλητή  του συλλόγου και καθηγητή φυσικής αγωγής Δήμου Πραντσίδη επιδείξεις αναρρίχησης , στην νέα μεγάλη αναρριχητική πίστα που κατασκεύασε πρόσφατα ο σύλλογος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς των αθλητών και φίλοι του συλλόγου.

3.      
Την ίδια μέρα με την αναρριχητική γιορτή (Κυριακή 1 Ιουνίου) , το μεσημέρι, έγινε και η συνεστίαση στο χώρο του συλλόγου. Περίπου 100 φίλοι και μέλη του συλλόγου συμφάγαμε και συνδιασκεδάσαμε με ζωντανή μουσική που έπαιξαν φίλοι του συλλόγου,  στον όμορφο πευκόφυτο χώρο όπου βρίσκονται και τα γραφεία μας. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μας κάνει αισιόδοξους για ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και συμμετοχή στις δράσεις του συλλόγου.


Ο σύλλογος συνεχίζει τις δράσεις του και το καλοκαίρι και ξεκινά τον προγραμματισμό για την νεα ορειβατική χρονιά που ξεκινά από τον Οκτώβριο. Τότε θα ξεκινήσουν και πάλι τα τμήματα αναρρίχησης για παιδιά και ενήλικες, οι δράσεις της ορεινής ποδηλασίας, αλλά και η επαναδραστηριοποίηση της ομάδας ορειβατικού σκι. Υπάρχει διάθεση και για δημιουργία ομάδας ορεινού τρεξίματος, κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγως της διαθεσιμότητας αθλητών.
Ενημερώνουμε ότι στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου θα γίνει η καθιερωμένη ορειβατική εξόρμηση στον Όλυμπο, που για λόγους περιορισμένων θέσεων καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν από τώρα να δηλώνουν τη συμμετοχή τους.


Εν όψει λοιπόν της νέας ορειβατικής χρονιάς, ο σύλλογος καλεί τους συμπολίτες, από τον δήμο Πύδνας Κολινδρού αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος, που αγαπούν το βουνό και τα αθλήματά του (ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό σκι, ορεινή ποδηλασία, ορεινό τρέξιμο, ορεινή πεζοπορία κλπ), να συμμετέχουν στις δράσεις του συλλόγου και να του δώσουν τη δύναμη να τις αυξήσει και να τις βελτιώσει.


 Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται ας είναι σε επαφή με τις σελίδες του συλλόγου στο facebook (Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, Ποδηλατική ομάδα Ορειβατικού Συλλόγου Αιγινίου)
Τέλος ο σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν στις δραστηριότητες του συλλόγου και ιδιαίτερα τους χορηγούς, τους εθελοντές, τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, τους φίλους που μας συμπαραστέκονται και ενισχύουν τις εκδηλώσεις μας και τον δάσκαλο της αναρρίχησης  Δήμο Πραντσίδη που στηρίζει το σύλλογο με τις γνώσεις και την εμπειρία του στα αθλήματα του βουνού.
Από το Δ.Σ.
Του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγινίου