Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όχι άλλα δάκρυα για τον Γ.Προβόπουλο. Τα κεφάλια μέσα – Ποιοι φοβούνται τον Γ.Στουρνάρα;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... bankwars.gr
Χωρίς τη θέλησή του, προφανέστατα, καθότι σοβαρός άνθρωπος και επιτυχημένος Κεντρικός τραπεζίτης, ο κ.Γ.Προβόπουλος «διασύρεται» από τους φίλους του, σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να …τρομοκρατήσουν, πριν αναλάβει, τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε …να τον έχουν του χεριού τους!


Απίστευτος ο διασυρμός, με λιβάνια, κεριά και …δάκρυα που σε λίγο θα μοιάζει η περίπτωση με ταινία της Μάρθας Βούρτση. (Το ρόλο του Νίκου Ξανθόπουλου ποιός τον παίζει;)

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Και γιατί ορισμένες πλευρές τραπεζιτών φοβούνται τον Στουρνάρα και άλλες κάνουν…σαν τις χήρες στο κρεβάτι, που ενώ …το(ν) θέλουν σαν «τρελές», κάνουν πως δεν το(ν) θέλουν;

Δείτε τις απαντήσεις:

Ο Γ.Προβόπουλος, κατά γενική ομολογία πέτυχε στο έργο του και έσωσε, με τη βοήθεια τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης, στο παρά 1’ το τραπεζικό σύστημα και το σύστημα γενικώς, από τον γκρεμό της δραχμής. Παράλληλα, είχε πετύχει μια «ισορροπία» μεταξύ εγχώριων τραπεζικών, άρα και επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία είχαν «βολευτεί» με την παρουσία του στο τιμόνι της Τ.τ.Ε.
Αυτή η ισορροπία, προφανέστατα, δεν ήταν απόλυτη. Είναι «ανθρώπινο» και στην καθημερινή τραπεζική πρακτική λογικό, κάποιες από τις επιμέρους αποφάσεις του κ.Διοικητή να ευνοούν κάποιους και να βλάπτουν κάποιους άλλους. Παραδείγματος χάριν, οι της AlphaBank, από την οποία σημειωτέον ξεκίνησε την τραπεζική καριέρα του ο κ.Προβόπουλος, ποτέ δεν του συγχώρεσαν πως «έδωσε» το Τ.Τ στη Eurobank. «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» έλεγαν στελέχη της Alpha…

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, από την οποία επίσης πέρασε ο κ.Προβόπουλος πριν αναλάβει την Τ.τ.Ε, ήταν υπέρ της παραμονής του, εκτιμώντας προφανώς το συνολικό του έργο και όχι τις «κρίσιμες λεπτομέρειες», άσχετα αν, κάποιες από αυτές, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θετικές για τον όμιλο.

Η πλευρά της Εθνικής, παρότι τις τελευταίες ημέρες πριν την αλλαγή δεν έπαιρνε θέση, όλο το προηγούμενο διάστημα (κυρίως όταν υπήρχε έντονη η παρουσία Λάτση), με καθόλου καλό μάτι δεν έβλεπε την παραμονή του. Και το «μάτι» αυτό, έφτανε μέχρι τον Πρωθυπουργό, εξ ου και σήμερα, οι… κλαίουσες Μαγδαληνές, εγκαλούν και τον Α.Σαμαρά για την απόφασή του να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο διοικητή.

Η Eurobank, δεν έπαιξε στο «παιχνίδι», απλά γιατί το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίησή της (ο Προβόπουλος είναι η αλήθεια πως άνοιξε αυτό το δρόμο) και κυρίως η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης, την οδήγησαν σε ουδέτερη στάση. Οι ξένοι μέτοχοι, άλλα έχουν στο μυαλό τους, που ξεπερνούν την «ελληνική πραγματικότητα».

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ιδού λοιπόν, που η «άριστη σχέση» μεταξύ Προβόπουλου και τραπεζιτών, δεν ήταν και τόσο…άριστη. Ναι μεν «όλοι μαζί για το κοινό καλό», αλλά «μακριά και αγαπημένοι, όταν έλθει η ώρα του ιδιαίτερου συμφέροντος» της κάθε τράπεζας…

Πέρα όμως από τα συμφέροντα αυτά, ο λόγος που στη θέση του Γ.Προβόπουλου δεν είναι αρεστός ο Γ.Στουρνάρας, είναι άλλος και πολύ βαθύς! Έχει να κάνει με το «από εδώ και πέρα».

Τον Στουρνάρα τον φοβούνται διότι γνωρίζουν πως ετοιμάζεται να αλλάξει πολλά όσον αφορά στο ύψος των προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια, σε συνεργασία με την τρόικα που έχει ακριβώς την ίδια άποψη, οπότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πάρουν τις περισσότερες προβλέψεις μπροστά, δηλαδή το 2014-15. Εξάλλου, ο κ.Στουρνάρας από τότε που ήταν στο ΙΟΒΕ, πίστευε ότι οι τράπεζες πρέπει να «πληρώσουν» μέρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και να καθαρίσουν γρήγορα, έστω και με ζημιές τους ισολογισμούς τους.

Την ίδια άποψη όσον αφορά στους ισολογισμούς είχε μεν και ο Γ.Προβόπουλος, αλλά ήταν πολύ πιο συγκαταβατικός και… «στρογγύλευε» τα πράγματα απέναντι στην απαιτητική τρόικα, δίνοντας στους τραπεζίτες το χρόνο να …αμυνθούν μαζί με τους «απένταρους» επιχειρηματίες που «προστάτευαν», ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

«Ο κ. Προβόπουλος απέτρεψε την πιθανώς καταστροφή μαζική φυγή των καταθετών από τις ελληνικές τράπεζες στο αποκορύφωμα της κρίσης, αλλά έκτοτε δέχεται κριτική επειδή επιτρέπει στις τράπεζες να αναβάλουν τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν το 40% του συνολικού δανεισμού», αναφέρεται σε χθεσινό άρθρο των Financial Times.

«Το πρώτο καθήκον του κ. Στουρνάρα ως διοικητή της ΤτΕ θα είναι να προετοιμαστεί για τα νέα στρες τεστ των τραπεζών της ευρωζώνης που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων» σχολιάζουν οι FT.

ΤΑ ΝΕΑ STRESSTESTS– Το ΔΝΤ, ο Τόμσεν και ο Ντάισελμπλουμ

Τα stress tests της BlackRock, με βάση τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, καθόλου δεν αρέσουν στο ΔΝΤ, τον Τόμσεν και τον Γ.Ντάισελμπλουμ. Οι απόψεις τους μέσα στον Ιούνιο:

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Οι νέες εκτιμήσεις για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, θα εξαρτηθούν από τη δοκιμασία αντοχής των τραπεζών που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας, «κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό», οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

ΔΝΤ: Το ΔΝΤ δίνει έμφαση στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και ζητά ζητά να ληφθούν επαρκείς προβλέψεις που να καλύπτουν τις επισφάλειες. Θεωρεί δε απαραίτητη τη δημιουργία νέου μόνιμου συστήματος διαχείρισης για τα χρέη ιδιωτών από δάνεια προς τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.Ζητά επίσης   να παραμείνουν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» για μελλοντικές ανάγκες, αποκλειστικά των τραπεζών.

Π.ΤΟΜΣΕΝ: Ο Πολ Τόμσεν παρεμβαίνει ξανά μέσω συνέντευξής του στη ΝΕΡΙΤ για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, χωρίς να βλέπει άμεσο κίνδυνο, αλλά χτυπώντας …καμπανάκι, καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος (ρυθμιστική Αρχή) να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες, ώστε αυτές να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόσθεσε δε  πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας.Φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στις καταθέσεις των πολιτών και επεσήμανε πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

Με δεδομένες αυτές τις απόψεις, οι κίνδυνοι που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει το ήδη ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, είναι υπαρκτοί. Άρα, επίσης υπαρκτός, είναι ο κίνδυνος, αν ΤΩΡΑ οι τράπεζες δεν τρέξουν να κλείσουν «τρύπες», κάποια εξ αυτών, κάλλιστα μπορεί να βρεθεί στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, με ότι το δυσμενές αυτό θα σημάνει για το «σύστημα» και τους μετόχους της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μέχρι να βρεθεί η νέα ισορροπία με τον νέο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στα βασικά αυτά ζητήματα, τα …εξ αμάξης που ακούει, θα συνεχιστούν. Άλλωστε, ουκ ολίγοι ημέτεροι του συστήματος, θα θυσιαστούν ως Ιφιγένειες από το ίδιο το σύστημα.

ΑΠΟΨΗ: Στο τέλος της ημέρας, οι λεονταρισμοί και οι απειλές θα τελειώσουν. Οι τραπεζίτες, θα τα βρουν με τον Γ.Στουρνάρα, γιατί όπως επισημαίνει και φίλος, «οι τραπεζίτες είναι φτιαγμένοι για να κάνουν deal ακόμη και με τον διάβολο». Στη νέα ισορροπία, σημειώστε το, θα βοηθήσουν πολύ και οι νέοι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Και κυρίως η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου…


Βασίλης Βαλαμβάνος
BankWars.gr