Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η αποχή οδηγεί στην αγκαλιά του νεοναζισμού

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
21/05/2014
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Η αποχή είναι ο μεγάλος εχθρός αυτών των ευρωεκλογών – και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, καθώς αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό της αποχής, που στις προηγούμενες ευρωεκλογές έφθασε στο 43%.
Αλλά η αποχή είναι βέβαιο ότι ευνοεί τους ακραίους και τους φανατικούς, τους ευρωφοβικούς και τους αντιευρωπαίους, τους ακροδεξιούς ναζιστές που εμφανίζουν θεαματική άνοδο – και μάλιστα όχι στις χώρες που κυρίως έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά σε Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία.
(Από όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, μόνο στην Ελλάδα εμφανίζεται αυτό το αυτοκαταστροφικό φαινόμενο με κάποιους πολίτες να νομίζουν πως «τιμωρούν», ενώ με τη στροφή στον ναζισμό μόνο τον εαυτό σου και όλους τους αδυνάμους τιμωρείς).
Στις χώρες, λοιπόν, της ευημερίας, τα κόμματα αυτά διεκδικούν ακόμη και την πρώτη ή τη δεύτερη θέση, ενώ στη Γερμανία των «τοκογλύφων-δανειστών», την είσοδό του στο ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί το κόμμα AfD (Εναλλακτική για
τη Γερμανία), που ζητά την κατάργηση του ευρώ, αλλά και το νεοναζιστικό κόμμα NPD.
Υπολογίζεται πως τα κόμματα αυτά θα εξασφαλίσουν περί τις 100 από τις 751 έδρες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κάτι που δεν θα οδηγήσει σε σοβαρή απειλή, με τον ρόλο τους να περιορίζεται σε ένα είδος «παρενόχλησης» των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Όλοι αυτοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά τελικά θα συμφωνήσουν να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα για λόγους συμφέροντος – κυρίως οικονομικού, αφού μόλις συγκροτήσουν ομάδα η επιχορήγησή τους θα κυμανθεί από 1 ως τρία εκ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ομάδα.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (EAF), ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που εδρεύει στη Μάλτα και έχει στις τάξεις του το FN, το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον (Vlaams Belang) και το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) της Αυστρίας λαμβάνει περίπου 400.000 ευρώ ετησίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έτσι, προκειμένου να εξασφαλίσουν το χρήμα, θεωρείται βέβαιο ότι «θα τα βρουν», παρά το αβυσσαλέο μίσος που χωρίζει πολλούς απ’ αυτούς, όπως στην περίπτωση των υπερεθνικιστών του Κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας (PRM), του ουγγρικού Γιόμπικ και του Εθνικού Κόμματος Σλοβακίας (SNS).
Πιστεύεται επίσης ότι στην ευρωομάδα των ακραίων θα ενταχθούν και τα κόμματα των σκανδιναβικών χωρών (οι Αληθινοί Φινλανδοί, οι Σουηδοί Δημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας) καθώς και το ευρωφοβικό βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργαστούν με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας της Μαρίν Λεπέν, γιατί θεωρούν ότι έχει ακόμη στις τάξεις του… αντισημιτικές συνιστώσες.
Από την πλευρά της και η Λεπέν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με τους Ούγγρους του Γιόμπικ, ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), επειδή είναι ρατσιστικά κόμματα και η ίδια θέλει να καθαρίσει την εικόνα του δικού της κόμματος, που ωστόσο είναι επίσης ρατσιστικό.
Όλοι μαζί, όμως, δηλώνουν αντιευρωπαίοι και θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κάτι το οποίο θα επιχειρήσουν με τα… λεφτά της Ένωσης!
Από την άλλη πλευρά, στο ευρωκοινοβούλιο θα υπάρχουν και οι βουλευτές της Αριστεράς και της Οικολογίας, που επίσης στρέφονται κατά της ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, όπως λένε, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να πουν πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό τους.
Η νέα αυτή κατάσταση, αναμένεται να οδηγήσει σε συνεργασία και την άλλη πλευρά.
Θα δημιουργηθεί δηλαδή εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ένας μεγάλος συνασπισμός κεντροδεξιών και σοσιαλιστών, όπως συμβαίνει στα εθνικά κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Οι έρευνες δείχνουν πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα χάσει περί τις 60 έδρες και η δύναμή του θα βρεθεί στις 216 έδρες, με τους Σοσιαλιστές να εξασφαλίζουν 216 ευρωβουλευτές.
Με λίγα λόγια, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι εξασφαλισμένη.
Στη μάχη κατά της αποχής και του ναζισμού έχει, όπως είναι γνωστό, ριχτεί και ο 48χρονος Ράινες Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες, του διαβόητου διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς που εκτελέστηκε μετά τη νίκη των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι αυτό το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας υπέρ της συμμετοχής, που θα περιορίσει την ακροδεξιά.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, η Γερμανία δίνει μάχη κατά του νεοναζισμού, ακόμη και… αποσύροντας απορρυπαντικά.
Στις αρχές του μήνα, η μεγαλύτερη εταιρεία καθαριστικών προϊόντων του κόσμου απέσυρε από τη γερμανική αγορά ένα απορρυπαντικό μετά τις καταγγελίες ότι ένας αριθμός που ήταν τυπωμένος σε εμφανές σημείο πάνω στο κουτί του είναι το σύμβολο του «Χάιλ Χίτλερ» για τους νεοναζιστές.
Πρόκειται για τον αριθμό «88», που εμφανιζόταν τυπωμένο με μεγάλα, μαύρα στοιχεία, πάνω σε μια φωτογραφία της φανέλας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας.
Πρόκειται για συνθηματικό αριθμό, αφού το 8 αντιστοιχεί στο γράμμα Η και υποκρύπτει τον ναζιστικό χαιρετισμό Heil Hitler.
Υπερβολή; Μάλλον όχι.
Το επιχείρημα της εταιρίας ότι ήθελε να διαφημίσει πως με το προϊόν αυτό εξασφαλίζονται πέντε πλύσεις παραπάνω (88 από 83) δεν κρίθηκε πειστικό.
Και εν πάση περιπτώσει, στη Γερμανία παίρνουν τα μέτρα τους, όταν εμείς εδώ καταπίνουμε αμάσητη την κάμηλο…