Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Άρθρο της Αλεξάνδρας Νταρλαγιάννη για πλειστηριασμούς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ
Δικηγόρου, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου του συνδυασμού «Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Κατερίνης με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Γιαννούλη

      Στο τετρασέλιδο φυλλάδιο, που διακινούμε οι υποψήφιοι και οι φίλοι του συνδυασμού
«Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Κατερίνης, υπό τον τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ 2014 – 2019» και με κεντρικό σύνθημα «ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», δεσμευόμαστε ότι ως Δημοτική Αρχή «θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε κατάσχεση πρώτης κατοικίας».    
      Η πιθανότητα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας δεν συνιστά φανταστικό σενάριο ή αφήγημα κινδυνολογίας. Ήδη από το 2010, υπό την πίεση της κοινωνίας, κάθε χρόνο θεσπίζεται η αναστολή των πλειστηριασμών κατά όσων οφείλουν μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.    
      Όμως η τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου περιλαμβάνει την αξίωση να επέλθει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που η Εφορία «θα βγάζει στο σφυρί» ακίνητα των φορολογουμένων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Με στόχο να μην αποβαίνουν άγονοι οι πλειστηριασμοί και να εκποιούνται – εκπλειστηριάζονται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα ακίνητα των οφειλετών για να εισρέει «ζεστό χρήμα» στο Ταμείο του Δημοσίου πρόκειται σύντομα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που θα προβλέπει και τα εξής:
. η δημοσιοποίηση του προγράμματος πλειστηριασμού θα γίνεται μέσω καταχωρήσεων σε μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως μέσω ειδικού ιστότοπου που θα δημιουργηθεί για τον λόγο αυτόν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
. η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο (1/3) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογουμένου.
. η φορολογική αρχή (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, όπως τώρα ισχύει) θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο (1/3) της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός αποβεί άγονος.
      Δηλαδή, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών υπερφορολογεί τα ακίνητα με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007 για τα αστικά και του 2008 για τα αγροτικά, θα προβαίνει στην εκποίηση – πλειστηριασμό των ακινήτων των φορολογουμένων σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αντικειμενική τους αξία ! ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΘΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ !
  
      Εμείς, ο συνδυασμός «Άλλος Δρόμος» για το Δήμο Κατερίνης, δεσμευόμαστε ότι ως Δημοτική Αρχή «θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε κατάσχεση πρώτης κατοικίας». Εγγύηση ότι η δέσμευσή μας δεν είναι «κενή περιεχομένου» αποτελεί η συμμετοχή πολλών από εμάς στην κινηματική δράση αλληλεγγύης κατά των πλειστηριασμών κατοικιών («πλειστηριασμοί ΣΤΟΠ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»), που εμφανίσθηκε στην πόλη και στο Νομό ήδη από τις αρχές του 2013. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ήταν και στη δράση αυτή ηχηρώς απούσα.