Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

(μετάφραση αποσπασμάτων του βιβλίου: “The Web of Debt” της Ellen Hodgson Brown, J.D.)
Ο πρόεδρος Andrew Jackson αποκάλεσε το τραπεζικό καρτέλ ως “ένα υδροκέφαλο τέρας που τρώει τη σάρκα του απλού ανθρώπου”. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης John Hylan, γράφοντας το 1920, το ονόμασε ένα “γιγάντιο χταπόδι”
που “αρπάζει στα μακριά και ισχυρά πλοκάμια του, τους ανώτερους υπαλλήλους μας, τα νομοθετικά μας σώματα, τα σχολεία μας, τα δικαστήριά μας, τις εφημερίδες μας και κάθε υπηρεσία που δημιουργήθηκε για την προστασία του λαού.” Η αράχνη του χρέους έχει καταβροχθίσει αγροκτήματα, σπίτια και ολόκληρες χώρες που έχουν παγιδευτεί στον ιστό της. Σε ένα άρθρο με τίτλο “The Death of Banking” τον Φεβρουάριο του 2005, ο οικονομικός σχολιαστής Hans Schicht έγραψε:
Το γεγονός ότι ο τραπεζίτης έχει τη δυνατότητα να δώσει πίστωση με το ίδιο κεφάλαιο πολλές φορές, το γεγονός ότι τα τραπεζικά καρτέλ, οι κεντρικές τράπεζες, έχουν την άδεια να εκδίδουν φρέσκο ​​χρήμα με αντάλλαγμα τίτλους δημοσίου, [τους έχει] εξασφαλίσει δωρεάν γεύμα για μια αιωνιότητα. . . . Μέσα από ένα δίκτυο ενός ανώνυμου οικονομικού πλέγματος, μόνο μια χούφτα παγκόσμιων βασιλιάδων τραπεζιτών κατέχει και ελέγχει τα πάντα. . . . Όλοι, άνθρωποι, επιχειρήσεις, δημόσιο και ξένες χώρες, όλoι έχουν γίνει αλυσοδεμένοι σκλάβοι στα σχοινιά της πίστωσης των τραπεζιτών.
O Schicht γράφει ότι στην καριέρα του είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει τους μάγους της οικονομίας εκ των έσω και από κοντινή απόσταση. Το παιχνίδι λέει, έχει γίνει τόσο συγκεντρωτικό και συμπυκνωμένο, που το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών τραπεζών και των επιχειρήσεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο ενός μικρού εσωτερικού κύκλου ανδρών. Αποκαλεί το παιχνίδι “το πλέξιμο της αράχνης”. Οι κανόνες του συμπεριλαμβάνουν:
* Απόκρυψη οποιασδήποτε συγκέντρωσης πλούτου.
* Άσκηση ελέγχου μέσω της “μόχλευσης” – συγχωνεύσεις, εξαγορές, αλυσιδωτές συμμετοχές, όπου μία εταιρεία κατέχει μετοχές άλλων εταιρειών, προσαρτημένους όρους στα δάνεια και ούτω καθεξής.
* Άσκηση αυστηρής προσωπικής διαχείρισης και ελέγχου, με ελάχιστο αριθμό εμπιστευόμενων και ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που φαίνονται προς τα έξω, οι οποίοι έχουν μερική γνώση του παιχνιδιού.
Ο αποθανών Dr. Carroll Quigley ήταν συγγραφέας και καθηγητής της ιστορίας στο πανεπιστήμιο Georgetown, όπου υπήρξε μέντορας του πρόεδρου Bill Clinton. Ο Dr. Quigley έγραψε από προσωπική γνώση για μια κλίκα ‘εκλεκτών’ παγκόσμιων χρηματοδοτών που ήταν αποφασισμένοι να ελέγχουν τον κόσμο. Ο στόχος τους είπε, δεν ήταν “τίποτα λιγότερο από το να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομικού ελέγχου σε χέρια ιδιωτών, το οποίο να είναι σε θέση να ελέγχει το πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας και την οικονομία του κόσμου συνολικά”. Αυτό το σύστημα θα “ελέγχεται με ένα φεουδαρχικό τρόπο από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου που θα ενεργούν σε συνεννόηση, με μυστικές συμφωνίες”. Αυτήν την κλίκα την αποκάλεσε απλά, “διεθνείς τραπεζίτες”. Το θέμα για αυτούς δεν ήταν η φυλή, η θρησκεία ή η εθνικότητα, αλλά το πάθος να ελέγχουν άλλους ανθρώπους. Το κλειδί της επιτυχίας τους ήταν ότι θα ελέγχουν και θα χειρίζονται το οικονομικό σύστημα ενός κράτους, ενώ θα αφήνουν να φαίνεται ότι το ελέγχει η κυβέρνηση.
Εκτός το ότι ελέγχουν την προσφορά του χρήματος, οι διεθνείς τραπεζίτες έχουν καταφέρει κάτι περισσότερο. Σήμερα πραγματικά δημιουργούν την προσφορά χρήματος, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι τη δημιουργεί η κυβέρνηση. Αυτή η δόλια σκευωρία αποκαλύφθηκε από τον Sir Josiah Stamp, διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας και δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Βρετανία τη δεκαετία του 1920. Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Τέξας το 1927, έριξε την βόμβα:
Το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα κατασκευάζει χρήματα από το τίποτα. Η διαδικασία είναι ίσως το πιο εκπληκτικό κομμάτι ταχυδακτυλουργίας που έχει ποτέ εφευρεθεί. Το banking σχεδιάστηκε στην ανισότητα και γεννήθηκε στην αμαρτία. . . . Οι τραπεζίτες κατέχουν τη γη. Πάρτε την από αυτούς αλλά αφήστε τους τη δύναμη να δημιουργούν χρήματα και με μια κίνηση του μολυβιού, θα δημιουργήσουν αρκετά χρήματα για να την αγοράσουν πάλι πίσω. . . . Πάρτε αυτή τη μεγάλη δύναμη μακριά από αυτούς και όλα τα πλούτη όπως τα δικά μου θα εξαφανιστούν, γιατί τότε αυτός θα είναι ένας καλλίτερος και πιο ευτυχισμένος κόσμος να ζήσει κανείς. . . Αλλά, αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε σκλάβοι των τραπεζιτών και να πληρώνετε το κόστος της δουλείας σας, τότε αφήστε τους τραπεζίτες να συνεχίσουν να δημιουργούν χρήματα και να ελέγχουν την πίστωση.
Ο καθηγητής Henry Liu C.K. είναι ένας οικονομολόγος ο οποίος αποφοίτησε από το Harvard και προέδρευσε σε ένα μεταπτυχιακό τμήμα στο UCLA πριν γίνει σύμβουλος επενδύσεων για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αποκαλεί το ισχύον χρηματικό σύστημα, μια “απάνθρωπη φάρσα”. Όταν συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός λέει, όλη παγκόσμια οικονομική μας άποψη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, “όπως η φυσική υπoβλήθηκε σε αναθεώρηση όταν η κοσμοθεωρία του ανθρώπου άλλαξε με τη συνειδητοποίηση ότι η γη δεν είναι σταθερή ούτε είναι το κέντρο του σύμπαντος”. Η απάτη είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει “πραγματικό” χρήμα στο σύστημα, μόνο χρέη. Εκτός από τα νομίσματα, τα οποία εκδίδονται από την κυβέρνηση και αποτελούν μόνο το ένα χιλιοστό του διαθέσιμου χρήματος, το σύνολο της προσφοράς των χρημάτων των ΗΠΑ τώρα αποτελείται από χρέη σε ιδιωτικές τράπεζες, για χρήματα που δημιούργησαν με λογιστικές εγγραφές στα βιβλία τους. Όλα γίνονται ταχυδακτυλουργικά και όπως με ένα τέχνασμα ενός μάγου, πρεπει να το δούμε πολλές φορές για να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Αλλά όταν το κάνουμε, αλλάζουν τα πάντα. Όλη η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί.
Τα επόμενα κεφάλαια ανιχνεύουν τον ιστό του ψεύδους που μας βύθισε στο χρέος και παρουσιάζουν μια απλή λύση που θα μπορούσε να κάνει τη χώρα πάλι φερέγγυα. Δεν είναι μια νέα λύση αλλά χρονολογείται από το Σύνταγμα: η εξουσία δημιουργίας χρημάτων πρέπει να επιστραφεί στην κυβέρνηση και στο λαό που αυτή εκπροσωπεί. Το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να καταβληθεί, οι φόροι εισοδήματος θα μπορούσαν να εξαλειφθούν και τα κοινωνικά προγράμματα θα μπορούσαν να επεκταθούν. Και όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας στους ανθρώπους ή πυροδοτώντας ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Όσο ουτοπικό και αν ακούγεται αυτό, αντιπροσωπεύει το σκεπτικό των φωτεινώτερων και καλλίτερων της Αμερικής, παλιών και σύγχρονων, όπως του Abraham Lincoln, του Thomas Jefferson και του Benjamin Franklin. Άλλα σημαντικά γεγονότα που διερευνούνται σε αυτό το βιβλίο είναι:
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

justiceforgreece