Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μύρισαν εκλογές: Εξαγγελία Σαμαρά για συμψηφισμό οφειλών δημοσίου με ΦΠΑ ιδιωτών

Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αναλυτικά όλα όσα είπε (vid)

"Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για το συμψηφισμό οφειλών-ΦΠΑ, ο οποίος θα οδηγήσει σε εξομάλυνση της ελληνικής αγοράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με κύριο αντικείμενο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.


Σαμαράς Γενικό Λογιστήριο από fon1972

"Όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο ή τον ΦΠΑ του, δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά..Τώρα προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών όχι από και προς το δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών. Σε πρώτη φάση θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μέχρι 500. 000 ευρώ ετησίως και θα επεκταθεί μέτρο και για όσους έχουν τζίρο μέχρι δύο εκατ. ευρώ ", είπε και σημείωσε πώς "ο συμψηφισμός θα καλύπτει πάνω από το 85% των συναλλαγών, ενώ η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική".
Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα οφείλει και προς αυτές το Δημόσιο.
"Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες λόγω μη καταβολής ΦΠΑ του κράτους καταργούνται", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο ούτε λόγω ασυνέπειας του κράτους ούτε άλλων επιχειρηματιών.
"Το κράτος δε θα ταλαιπωρεί τον Πολίτη για δικές του αμαρτίες, δεν μπορεί να είναι αυστηρό προς τον πολίτη όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη", τόνισε, ενώ σημείωσε ότι "στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας δόθηκαν οι επιστροφές από ”κλεμμένα”.
Όπως επισήμανε, έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας
Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
"Ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ θα ανοίξει τον συμψηφισμό των οφειλών από και προς το Δημόσιο", υπογράμμισε.
"Το νέο σύστημα θα νομοθετηθεί σύντομα, θα ψηφιστεί μέχρι το Φθινόπωρο", τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος στους αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστείτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ κλήθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή για το μοίρασμα των 500 εκ ευρώ από το πρωτογενές πλέονασμα, μαζί με το σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου.