Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 4Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα,
 4η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών: και φέτος αλλάξαμε την εικόνα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα
Με τον καθαρισμό της παραλίας Αλυκών Κίτρους ολοκληρώθηκε την Κυριακή η 4η
Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα. Συνολικά πήραν μέρος περισσότεροι στις τρεις εκδηλώσεις περισσότεροι από 300 εθελοντές και όλοι μαζί αλλάξαμε την εικόνα απομακρύνοντας τα σκουπίδια στο παράκτιο τμήμα δέλτα Αξιού, το παράκτιο τμήμα εκβολών Γαλλικού στο Καλοχώρι και την παραλία Αλυκών Κίτρους στην Πιερία.
Η «λεία» των εθελοντών αποτελούνταν κυρίως από πλαστικά μπουκάλια, φελιζόλ, πλαστικά ποτήρια για φραπέ, ενώ βρήκαμε επίσης πολλά παπούτσια και παντόφλες, καθώς και μία οθόνη υπολογιστή. Στην παραλία των Αλυκών Κίτρους, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα με τη συσσώρευση διχτυών που χρησιμοποιούνται στις μυδοκαλλιέργειες.
Στους εθελοντικές καθαρισμούς πήραν μέρος ομάδες και σύλλογοι, και πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Κατερίνης Τρίτωνες, η Δράση για την Άγρια Ζωή, η περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονία, οι σπουδαστές του κολλεγίου Δημήτριος Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, οι πρόσκοποι της Χαλάστρας, η 3η ομάδα ναυτοπροσκόπων της τοπικής εφορίας Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης, η εθελοντική ομάδα του Γυμνασίου Χαλάστρας, και πολλά ακόμη παιδιά, γονείς και λάτρεις της φύσης από τις γειτονικές, αλλά και από πιο μακρινές περιοχές.
Όσοι συμμετείχαν έφυγαν με ένα χρήσιμο αλλά και συμβολικό δώρο: ένα μεταλλικό παγούρι, που σκοπό είχε να μας παροτρύνει να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού, χρησιμοποιώντας αντικείμενα πολλών χρήσεων.
Η 4η Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα και το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, καθώς και με την υποστήριξη του ΟΑΣΘ.
Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).