Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Προέχει το συμφέρον της ολότητας και αυτό πρέπει να υπερασπίζεται ο βουλευτής, κε Μωραϊτη!

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1.            Σύγχυση και προχειρότητα δείχνουν όσα είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Θάνος Μωραΐτης μιλώντας στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM για τις ρυθμίσεις για το γάλα, την Παρασκευή 21 Μαρτίου (Βήμα 21.3.14).

(α)           Λέει ο κ. Μωραΐτης: “Όλα αυτά τα χρόνια (από το 2009) έλεγα ότι η χώρα πρέπει μέσα από αυτήν την κρίση να συγκρουστεί με τις παθογένειες που οδήγησαν σ’ αυτήν την κρίση και το μοντέλο που κατέρρευσε”.
ΌΜΩΣ, μια από τις “παθογένειες” αυτές (από τις κύριες μάλιστα) ήταν ότι η Χώρα είχε μετατραπεί σε μια ομοσπονδία συντεχνιών και ότι οι περισσότεροι βουλευτές  θεωρούσαν ως κύρια αποστολή τους τη στήριξη των συντεχνιών, ακόμα κι όταν τα αιτήματά τους ήσαν αντίθετα προς το συμφέρον της ολότητας.
Αυτήν την παθογένεια υπερασπιζόταν πριν από το 2009 και υπερασπίζεται και σήμερα ο κ. Μωραΐτης όταν, αναφερόμενος στη συμφωνία για το γάλα, λέει: “οι βουλευτές πρέπει να υπερασπιστούν και με την ψήφο τους κάποια πράγματα, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου…”.
Τα πράγματα που, πρώτα απ’ όλα, «οι βουλευτές πρέπει να υπερασπιστούν και με την ψήφο τους”, κε Μωραΐτη, είναι η απαίτηση των πολιτών να βρίσκουν καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές και, μετά, τα αιτήματα εκείνων από τις παραγωγούς που σέβονται την απαίτηση αυτή (και παράγουν τηρώντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις κ.λ.π.).                 
(β)           Λέει ο κ. Μωραΐτης: “Είναι ξεφτίλα να προχωράει η χώρα με τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού”.
Ξεφτίλα, κε Μωραΐτη, είναι που, τόσα χρόνια, εσείς οι πολιτικοί και άλλοι μαζί σας:
- Κατασκευάσατε και διατηρήσατε ένα κράτος α-νομίας και διαφθοράς (για απλές “παθογένειες”που τις πήρατε είδηση… το 2009, μιλάτε σήμερα!).
- Κάνατε πολλά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη μόνο τυπικά ως ισότιμο μέλος της αλλά ουσιαστικά ως “ειδική περίπτωση”.
- Βλέπατε “να κυκλοφορεί τόσος πλούτος, ο πλούτος αυτός να μην πληρώνει φόρους” και “κανείς (σας) να μην κάνει τίποτα”, και που, όταν σας το πέταξε κατάμουτρα ένας Τροϊκανός, κανείς σας δεν κοκκίνισε από ντροπή! 
- Κάνατε πολλά άλλα για να οδηγηθεί η Χώρα σε ουσιαστική πτώχευση και αναγκαστικά στην Τρόικα. 
(γ)           Λέει ο κ. Μωραΐτης: “Κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τα οικονομικά κλειδιά της χώρας ξανά σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς”.
Μας λέτε δηλαδή, κε  Μωραΐτη, πως οι Σαμαράς, Βενιζέλος και οι συνάδελφοί σας βουλευτές που δεν συμμερίζονται τις απόψεις σας για τη συμφωνία με την Ευρωζώνη για το γάλα “θέλουν να παραδώσουν τα οικονομικά κλειδιά της χώρας ξανά σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς”;  
Ενώ εσείς και οι άλλοι τέσσερις-πέντε με τις ίδιες απόψεις αντιστέκεστε; 
(δ)           Λέει ο κ. Μωραΐτης: “Κάποιος πρέπει να έρθει και να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η διάταξη είναι προς μια θετική κατεύθυνση και ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα”
Πριν όμως “έρθει κάποιος να τον πείσει” (ή να μην τον πείσει), και χωρίς να μας εξηγεί γιατί δεν πάει ο ίδιος σ’ αυτόν τον “κάποιο”, ο κ. Μωραΐτης αποφαίνεται: “Η διάταξη χτυπά τους παραγωγούς γάλακτος και ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτι οι εισαγωγείς”!
Βολικά για σας και εύκολα είναι τα συνθήματα, κε Μωραΐτη (“παθογένεια”, κι αυτά, με την οποία “πρέπει να συγκρουστεί η Χώρα”), αλλά οι πολίτες θα περίμεναν και κάποια επιχειρήματα (για παράδειγμα ένα δικό σας κείμενο που να αντικρούει με στοιχεία όσα συγκεκριμένα διαβάσαμε στο πεντασέλιδο κείμενο του ΥΠΑΝ με τίτλο Η αλήθεια για το γάλα).
2.            Με όλα αυτά που λέει, ο κ. Μωραΐτης δείχνει να μην καταλαβαίνει ποιο είναι το πρώτο και ποιο το δεύτερο στις επιλογές της Χώρας.