Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Α.Τζήμας: Νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» από το 2015!!

Νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» από το 2015!!
Στόχος του θα είναι η δημιουργία τυποποιημένων εργαλείων, με τα οποία θα τακτοποιούνται οι προβληματικές χορηγήσεις από την ερχόμενη χρονιά. Πρόκειται για
λύσεις ρυθμίσεων που δεν αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτές που εφαρμόζουν σήμερα οι τράπεζες, ωστόσο η τυποποίησή τους θα διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ του δανειολήπτη και του πιστωτή.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία, στα οποία η αναμονή εκδίκασης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα οκτώ χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό κεντρικό ρόλο για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων θα έχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη για τη ρύθμιση του χρέους.

Σε μια εξώδικη προσπάθεια επίλυσης κάποιας διαφοράς, χρηματοοικονομικής ή άλλης φύσης, η διαμεσολάβηση συνιστά μια από τις πιο «φιλικές» προσεγγίσεις για τη διευθέτησή της και ενδεχομένως, από πολλές απόψεις, την πλέον αποτελεσματική. Τα εμπλεκόμενα μέρη, σε μια διαφορά, συμφωνούν από κοινού να αναθέσουν σε ένα τρίτο φυσικό πρόσωπο, εντελώς ανεξάρτητο, το διαμεσολαβητή, να τα υποβοηθήσει στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής διευθέτησης της διαφοράς τους. Ο διαμεσολαβητής, ο ανεξάρτητος τρίτος στην προσπάθεια διευθέτησης της διαφοράς δεν λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά ως ένα είδος «καταλύτη», ο οποίος αφού κατανοήσει τη φύση της διαφοράς και τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών, καθώς επίσης και τους υποκείμενους λόγους (πραγματικούς ή άλλους) που διαμορφώνουν τις εν λόγω θέσεις, προσπαθεί να ανεύρει κοινά σημεία συμφερόντων μεταξύ των δύο μερών, στη βάση των οποίων να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση. Αναπόφευκτα, η εν λόγω λύση προωθεί τα κοινά αυτά συμφέροντα. Προφανώς, η λύση αυτή δεν επιβάλλεται από το διαμεσολαβητή. Είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής των εμπλεκομένων στη διαφορά μερών και συνιστά ιδιωτική συμφωνία. Έχει, επομένως, τη νομική ισχύ οποιασδήποτε άλλης ιδιωτικής συμφωνίας. Ο διαμεσολαβητής δεν επιλύει τη διαφορά με την έκδοση οποιασδήποτε μορφής δικής του απόφασης. Στην πραγματικότητα, η μόνη απόφαση που ενδεχομένως να εκδώσει ο διαμεσολαβητής είναι η απόφαση με την οποία κηρύσσει τη διαδικασία άκαρπη, γεγονός που σηματοδοτεί και τη λήξη της!!!