Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EEKE ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... EEKE ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Τις  δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες και γενικά τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα αναλύσει σε ειδική ημερίδα στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ο
Επιστημονικός Συνεργάτης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Παναγιώτης Καλόφωνος. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις για να αντιμετωπίσουν προβλήματα πλειστηριασμών ή κατασχέσεων και γενικότερα της ρύθμισης των χρεών τους.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.30 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης στην οδό Αγίας Λαύρας 24 μαζί με το Τοπικό Παράρτημα Κατερίνης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Θέμα της, «Η άμυνα του δανειολήπτη απέναντι στους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και η γενικότερη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του».
Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση του συνόλου των δράσεων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας βάσει στατιστικών στοιχείων και ανάλυση πάνω στις υποθέσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που έχει διαχειριστεί. Επιπλέον, ο οικονομολόγος κ. Καλόφωνος θα σταθεί στις δυνατότητες που δίνει στους οφειλέτες ο νόμος 3869/10 για «Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων».
Ο ομιλητής θα εξηγήσει ακόμα τους τρόπους προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων, άμυνες απέναντι στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας και θα έχει συζήτηση με τους ακροατές για συγκεκριμένες περιπτώσεις και αντίστοιχα θέματα που θα τεθούν. Δυστυχώς, μέσα στο 2013 η πλειοψηφία των τραπεζών δεν ενδιαφέρθηκαν για εξόφληση δανείων με μείωση/κούρεμα τόκων, αντίθετα πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι οφειλέτες εκφοβίζονται και ωθούνται σε λύσεις που ωφελούν μονομερώς τις τράπεζες.
Η ΕΕΚΕ έχει προτείνει σε πλήθος περιπτώσεων διακανονισμούς, ενώ έχει να επιδείξει και την συμβολή της στην απόφαση διαγραφής χρέους με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, σημεία που θα αναλυθούν στην ημερίδα, μαζί με τα όποια νομικά «όπλα» αποτελούν ανάχωμα στην απειλή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Υπάρχει επιπλέον και η δημόσια απαίτηση της ΕΕΚΕ για επ’ αόριστον αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, ως μέτρο ελάχιστης κοινωνικής πρόνοιας στο πλαίσιο κράτους δικαίου.
Ενάντια στις τόσες καταχρηστικές πρακτικές, οι πολίτες έχουν ένα όπλο που παραμένει αναξιοποίητο. Πρόκειται για την στοχευμένη κατεύθυνση της τεράστιας αγοραστικής τους δύναμης, που αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην δημιουργία της ΕΕΚΕ. Με αυτή τη βάση και αρχές της την συμμετοχή, την ενημέρωση, την επιλογή και την παρέμβαση, η ΕΕΚΕ δρα και στοχεύει στην προστασία και την υποστήριξη των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιείται και η ενημερωτική ημερίδας της 13ης Ιανουαρίου.