Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Γιατί τα σύγχρονα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί;

Χιλιάδες ζευγάρια και στη χώρα μας ανεβαίνουν καθημερινά ένα Γολγοθά για να κρατήσουν στα χέρια τους ένα παιδί. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι εξαιρετικά συχνό, ενώ φαίνεται ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Συχνά το πρόβλημα
αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 50-80 εκατ. ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το10-12% των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες το πρόβλημα της υπογονιμότητας αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες με τα ίδια ποσοστά. 
Το πιο βασανιστικό όμως είναι ότι το 15 με 20% των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας, αντιμετωπίζει ανεξήγητη στειρότητα καθώς δεν μπορούν να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος.
 
Σε ότι αφορά στις γυναίκες οι σύγχρονες εργαζόμενες καθυστερούν όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν, αλλά όπως προειδοποιούν οι ειδικοί μετά την ηλικία των 35 χρόνων η αναπαραγωγική  ικανότητα μειώνεται δραματικά. Συμβουλεύουν δε πως αν μέσα σε χρονικό όριο 6 μηνών δεν συλλάβει μια γυναίκα οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση.
 
Οι σύγχρονες τάσεις πάντως που επιβάλουν μεγάλη απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες και στη νευρική ανορεξία, είναι ότι χειρότερο για την τεκνοποίηση. Η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.
 
Για τους άνδρες ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο.

http://www.iatropedia.gr/