Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Το μοναδικό πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευχαριστούμε πολύ τον αποστολέα του μηνύματος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
03/01/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, στις 8 και στις 9 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται επί των αποτελεσμάτων της δράσης της τρόικας στις χώρες υπό δημοσιονομική προσαρμογή.
Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη στη Λισαβόνα (6 και 7 Ιανουαρίου) και θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις στη Λευκωσία (10 και 11 Ιανουαρίου) και στο Δουβλίνο (16 και 17 Ιανουαρίου).
Επίσης, ενώπιον της Επιτροπής θα εμφανιστούν ο Επίτροπος Όλι Ρεν (13 Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14 Ιανουαρίου), επί της θητείας του οποίου μπήκαμε στα μνημόνια και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου).
Το σχέδιο της Έκθεσης της Επιτροπής θα παρουσιαστεί επίσημα στο Στρασβούργο, στις 16 Ιανουαρίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το ΔΝΤ είχε αρχικά αρνηθεί να λάβει μέρος στη
διαδικασία ελέγχου και να στείλει στελέχη του να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής, τελικά ενώπιον της Επιτροπής εμφανίστηκε η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 10 Δεκεμβρίου 2013.
«Δεν είχαμε εμπειρία»!
Επισήμως, δεν αναφέρθηκε ότι η εκεί παρουσία της εντασσόταν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας και ουσιαστικά η κ. Λαγκάρντ περιορίστηκε να επαναλάβει τις απόψεις του ΔΝΤ, επέμεινε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και δήλωσε πως για το Ταμείο ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης.
Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως, οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, απλώς θα εκτείνονταν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά, η «ομολογία» της κυρίας Λαγκάρντ έχει την αξία της.
Όπως είπε, το λάθος στην περίπτωση των πολλαπλασιαστών έγκειται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν.

Και απέδωσε το λάθος στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας στη διεθνή οικονομική σκηνή.
Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Κυρίως επειδή υπάρχει πλέον η επίσημη ομολογία ότι το ΔΝΤ δεν διέθετε εμπειρία σε κρίσεις εντός νομισματικής ένωσης, δηλαδή σε χώρες με σκληρό νόμισμα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

elzoni.gr