Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Σπονδυλική στήλη, κοινώς ραχοκοκαλιά, ονομάζεται το συνολικό ανάπτυγμα των σπονδύλων, που αρθρώνονται εν σειρά μεταξύ τους και από τηνύπαρξη της οποίας χαρακτηρίζονται τα σπονδυλωτά.
Η σπονδυλική στήλη στον ανθρώπινο σκελετό αποτελείται από 33 (ή 34) συναρθρωμένους σε
σειρά σπονδύλους.
Οι σπόνδυλοι διακρίνονται επιμέρους ανάλογα της θέσης τους στη σπονδυλική στήλη από άνω προς τα κάτω σε:
  • Επτά αυχενικούς,
  • Δώδεκα θωρακικούς,
  • Πέντε οσφυϊκούς,
  • Πέντε ιερούς κοκκυγικούς.
Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου λοιπόν χωρίζεται στα εξής τμήματα : το αυχενικό, το θωρακικό και το οσφυϊκό που καταλήγει στο ιερόν οστούν και στον κόκκυγα – την ουρά. Παρατηρώντας τη σπονδυλική στήλη κατά μέτωπο φαίνεται ευθυγραμμισμένη. Όταν όμως παρατηρηθεί από το πλάι, παρουσιάζει κυρτώματα που αντιστοιχούν στα προαναφερθέντα τμήματά της. Από αυτά το θωρακικό κύρτωμα προβάλλεται στην οπίσθια επιφάνεια του κορμού, δηλαδή στη ράχη (κυφωτικό), ενώ το αυχενικό και το οσφυϊκό προβάλλουν προς την πρόσθια επιφάνεια του κορμού (λορδωτικά).
Πολλές φορές όμως παρουσιάζονται υπέρμετρες κυρτώσεις της σπονδυλικής στήλης από παθολογικές αιτίες, και τέτοιες είναι οι:
1.Σκολίωση, με έντονη κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης, είτε δεξιά, είτε αριστερά.Κυριότερο αίτιο αποτελεί η ακανόνιστη στάση στήριξης των ατόμων στις καρέκλες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδιά κατά την διάρκεια της φοίτησης τους στο σχολείο,απ’οπου και προέρχεται και ο όρος ‘Σκολίωση’.
2.Κύφωση, αντίθετη της προηγουμένης, με έντονο άνοιγμα προς τα εμπρός, εμφανέστερη σε υπερήλικα άτομα (αύξηση θωρακικού κυρτώματος), και
3.Λόρδωση, με έντονο άνοιγμα προς τα οπίσω, ονομασία που προήλθε από την υπεροπτική γενικότερη εικόνα των Λόρδων.(Αύξηση οσφυϊκού κυρτώματος)
Αναλυτικότερα:
1. ΣΚΟΛΙΩΣΗ
Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

ehealthcyprus.com