Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ποιους καίει ο Κάντας

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο «νούμερο 3» στην ιεραρχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και Γιάννου Παπαντωνίου, Αντώνης Κάντας, κατά τις μαραθώνιες απολογίες του.


Ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων, Αντώνης Κάντας, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ελάμβανε μίζες για την υπογραφή των εξοπλιστικών και παράλληλα μιλά για πρόσωπα-κλειδιά τα οποία αναμένεται να κληθούν από τους ανακριτές.

Τα ονόματα που βάζει στο κάδρο των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο με τις μίζες είναι αυτά των: Πάνου Ευσταθίου, Θωμά Λιακουνάκου, Κομνόπουλου, Φάνη Λυγινού (Ελβετoύ τραπεζίτη), Π. Νικολαΐδη (αντιπροέδρου της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας ΕΒΟ- Ελληνική Βιομηχανία Όπλων), Κωνσταντίνου Δαφέρμου (εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας KBP), Δημήτρη Παπαχρήστου (εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας WEGGMANN), Σπύρου Μεταξά (δικηγόρου που τους συνέστησε τις offshore) Λάμπρου Μπαρτζώκα (υπαλλήλου της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που, όπως ισχυρίζεται, τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK), Χρήστου Τούμπα (απόστρατου της πολεμικής αεροπορίας, εκπροσώπου της EMBRAER), Κωνσταντίνου Μπαλέρμπα (συμβούλου της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR).

«Διακομματικό μοίρασμα της μίζας» και αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κάντας κάνει λόγο για «σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», μιλώντας για περιστατικό «όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15». Με αφορμή αυτό μάλιστα στους διαδρόμους του Υπουργείου, θυμάται ο κατηγορούμενος, «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».



Από ποιους πήρε τις μίζες εκατομμυρίων

Σύμφωνα με την απολογία του Κάντα, ο Παύλος Νικολαΐδης του έδωσε 800.000 ευρώ σε τρεις ή τέσσερις δόσεις για το πρόγραμμα προμήθειας των μιράζ 2000-5. Αυτά τα χρήματα του δόθηκαν από το 2001-2004. Η πρώτη δόση των 250.000 ευρώ του παραδόθηκε στο γραφείο του (εντός του ΥΠΕΘΑ) ενώ οι υπόλοιπες δόσεις στο γραφείο του επί της οδού Βουκουρεστίου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

zougla.gr