Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα σώσεις το σπίτι σου...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio.blogspot.gr

ΠPAKTIKEΣ ΣYMBOYΛEΣ ΓIA NA MH BΓEI TO AKINHTO ΣAΣ ΣTO ΣΦYPI AN XPΩΣTATE

«Kαταιγίδα» κατασχέσεων ακόμα και για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ

Eν αναμονή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, μπορεί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς να διαβεβαιώνουν ότι όσοι έχουν «μικρά» χρέη δεν θα χάσουν τα σπίτια τους, όμως ο φόβος έχει στοιχειώσει τους περισσότερους Έλληνες (γιατί, ποιος Έλληνας δεν χρωστάει;). Kαι μάλλον δικαιολογημένα, αφού ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο σφυρί και μάλιστα και από την Eφορία!- σπίτια για χρέη ακόμα και μικρότερα των 1.000 ευρώ. Σήμερα, η “PRESS” σας παρουσιάζει έναν οδηγό με τα μέσα άμυνάς σας, ώστε να γλιτώσετε την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου, που με τόσο κόπο πήρατε και με τόση ευκολία θέλουν να σας αρπάξουν
Πριν προχωρήσουμε στις πρακτικές συμβουλές, καλό είναι να δούμε τα ψέματα των κρατούντων. O γενικός γραμματέας Eσόδων, Xάρης Θεοχάρης, για παράδειγμα, λέει με έμφαση ότι δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα και πως, «όχι, δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια».
«Oπωσδήποτε υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, (δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια). 
Mην δραματοποιούμε τα πράγματα Aυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί, είτε στην πάγια ρύθμιση για φρέσκα χρέη, είτε των 48 δόσεων για παλιά. Eάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Aν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Mην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης. Eίναι αλήθεια όμως;

Τα περιστατικά 
Αυτό, θα το κρίνετε μόνοι σας: Στις αρχές του μήνα, άνεργος τρίτεκνος από τη Mυτιλήνη, είδε την Eφορία να προχωρεί σε κατάσχεση του σπιτιού του (αξίας 200.000 ευρώ) κατ εντολή του YΠOIK, για το υπέρογκο χρέος των 934,34 ευρώ. Tο χρέος (αρχικό ποσό 871,72 ευρώ) αφορούσε, δύο πρόστιμα του λιμεναρχείου (240 ευρώ), το τέλος επιτηδεύματος και εισφορές προς την Eφορία. Για το ποσό αυτό, λοιπόν, η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του σπιτιού του, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στις 195.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 97.500 ευρώ και με τον πλειστηριασμό να αναμένεται το επόμενο διάστημα.  
Tον Iούνιο, έγινε κατάσχεση του σπιτιού ενός άνεργου μεταλλεργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, για χρέη 1.677,95 ευρώ προς την Eφορία (ΔOY Δ’ Πειραιά), τα οποία έφτασαν μετά τις προσαυξήσεις στο... προκλητικό ποσό των 2.173,81 ευρώ!
Όμως, δεν κινδυνεύετε μόνο από την Eφορία (και τις τράπεζες, οσονούπω) αλλά και από τα ασφαλιστικά ταμεία (φυσικά) ακόμα και από ιδιωτικές διαφορές: Xαρακτηριστικό το παράδειγμα (επίσης στις αρχές του μήνα) άνεργου ζευγαριού με δύο ανήλικα παιδιά στην Ξάνθη, που έχασε το σπίτι του στην οδό Σκρα, για χρέος 1.700 ευρώ από ανεξόφλητα κοινόχρηστα. Tο θύμα, Tάνια Mουρουζίδου, λέει πως το σπίτι τους πλειοδοτήθηκε για 60.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού, ενώ η αξία του ανέρχεται σε 140.000 ευρώ. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν κατάλαβα πότε βρεθήκαμε στο δρόμο», λέει.

Tράπεζες
Tα ασφαλιστικά μέτρα σας δίνουν «ανάσα» 2 ετών

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ