Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Οι δημοσκοπήσεις, οι απειλές εμείς και οι άλλοι

Οι δημοσκοπήσεις, οι απειλές εμείς και οι άλλοι!
Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Νέες δημοσκοπήσεις φέρουν τη Ν.Δ. ως τρίτο κόμμα!!! Διόλου απίθανο. Όπως είναι εξίσου
πιθανό να ακούσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, με τον αρχηγό που έχει «ανεξάντλητες ψυχικές δυνάμεις», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, βρίσκεται στο 3%. Μήπως όμως όλα αυτά, που δείχνουν την κατάρρευση των κομμάτων της εξουσίας είναι «φτιαχτά» - στα στατιστικά μαγειρέματα είμαστε πρώτοι – για να τρομάξουμε την τρόικα και να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει;
Στοιχείο που ενισχύει την άποψη αυτή (της τρομάρας της τρόικας) είναι το ακόλουθο. Τελευταία ακούγεται ότι σε διάφορες συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, οι σκληροί εκπρόσωποι των πιστωτών μαλακώνουν (Βλ. ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς) όταν οι… φοβεροί, αποτελεσματικοί, αδιάφθοροι, κ.ά. δικοί μας αντιπροτάσσουν στις θέσεις της τριάδας, το μοναδικό επιχείρημα που θεωρούν ότι τους έμεινε προς ευρεία χρήση:

«Αν δεν περάσει αυτό που σας αντιπροτείνουμε τότε συνεννοηθείτε με το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή». Και αυτοί… τρομοκρατούνται και με βαρεία καρδία ανέχονται τις «ριζοσπαστικές» λύσεις της κυβέρνησης, που αρνείται ακόμη πεισματικά να αγγίξει το λαθρεμπόριο των καυσίμων… Από το τελευταίο χάνει η χώρα 2-2,5 δις ευρώ φόρους τη χρονιά!. Τα έσοδα από το νέο φόρο επί των ακινήτων, χωραφιών κ.λπ θα ανέλθουν σε 1,6 δις ευρώ!