Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Καταπέλτης» για την Τρόικα το Ευρωκοινοβούλιο: Κύριοι, αποτύχατε!

Στο... σκαμνί και οι Ρεν, Τρισέ, Ρέγκλινγκ

Σε προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται ότι η τριμερής δεν έλαβε υπόψη της, τις κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων μέτρων στην Ελλάδα, αλλά και δεν κατάφερε να αποτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας - Ξεκινά «κύκλος ανακρίσεων» σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία

«Καταπέλτης» για την Τρόικα και το ρόλο της στις χώρες που «τρέχουν» προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ. Το προσχέδιο κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία).

Στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας, αλλά και στο ρόλο της τριμερούς, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από την κρίση.

Όπως σημειώνεται, τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και τη μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Επίσης, στο προσχέδιο ασκείται κριτική και στην Κομισιόν για το διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της τρόικας όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης επισημαίνεται ακόμη ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να βελτιωθούν όσον αφορά στις δομές λήψης αποφάσεων. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν.

Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

protothema.gr