Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Με την απολογία του Κώστα Βαξεβάνη συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη λίστα Λαγκάρντ

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε αρχικά συλληφθεί για τη δημοσιοποίηση της λίστας είχε αθωωθεί στο δικαστήριο, ωστόσο η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, με
αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης.
Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Παναγιώτης Σιάνης.
Η κα Κωνσταντοπούλου, είχε υπογραμμίσει κατά την κατάθεσή της ότι η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ήταν επιτακτική ανάγκη που εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό διότι από το σημείο εκείνο και μετά ξεκίνησαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες-Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Προανακριτική Επιτροπή. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει, η περίοδος ήταν τέτοια που απαιτούσε μια τέτοιου είδους δημοσιογραφική αποκάλυψη.
Ο Δημήτρης Τρίμης από την πλευρά του είχε κάνει αναφορά στη διάσταση που πήρε η υπόθεση, ενώ είχε αναφερθεί στην υποχρέωση του δημοσιογράφου να δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν οποιαδήποτε συγκάλυψη, καθώς με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας δρομολογήθηκαν ραγδαίες πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις.
Τη στιγμή δε που δικάζεται ο Κώστας Βαξεβάνης επειδή έπραξε το αυτονόητο, ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έχει προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η απολογία του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.
Είναι πάντως άξιο απορίας το γεγονός ότι ο Κώστας Βαξεβάνης διώκεται για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, τη στιγμή που καμιά αντίστοιχη δίωξη δεν έχει ασκηθεί εις βάρος άλλων μέσω τα οποία κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει αντίστοιχες λίστες.
Πιο πρόσφατο όλων είναι το παράδειγμα του Πρώτου Θέματος, το οποίο είχε δημοσιεύσει λίστα 1.600 ατόμων, τα οποία θα ελέγχονταν για γρήγορο και ενδεχομένως αδικαιολόγητο πλουτισμό.