Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2013: Εκατοντάδες μαθητές καθημερινά επισκέπτονται την έκθεση ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΕΩΣ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ(ΦΩΤΟ)

Να περιηγηθούν στους χώρους της Αστικής Σχολής, σε ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία και τη ζωή της πόλης, έναν χώρο που έδωσε γνώση σε πολλές γενιές συμπολιτών μας και πλέον θέτει στο επίκεντρο της λειτουργίας του τον πολιτισμό της Κατερίνης έχουν οι μαθητές των
σχολείων όλων των βαθμίδων της ευρύτερης περιοχής.

Αφορμή για την επίσκεψη εκατοντάδων μαθητών τις ημέρες αυτές στάθηκε η  έκθεση με σπάνιες Ρώσικες Εικόνες του 16ου έως 19ου αιώνα (από την συλλογή του συμπολίτη μας Γεωργίου Λαζαρίδη), που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των Αικατερινείων 2013. Τους μαθητές ενημερώνουν για τα εκθέματα ο ίδιος ο συλλέκτης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π. και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης Αρχιμ. π.Ιωακείμ Οικονομίκος.

Όπως είναι γνωστό η έκθεση περιλαμβάνει μερικά εξαιρετικά δείγματα ρωσικής τεχνοτροπίας (21 συνολικά), όπως π.χ. η εικόνα της Παναγίας του VLADIMIR (περιοχή με την σημαντικότερη σχολή Αγιογραφίας στη Ρωσία). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου

Παράλληλα, οι μαθητές ξεναγούνται στα μοναδικά έργα της Αίθουσας Γλυπτικής «Ευθυμίου Καλεβρά», που από τις 16 Οκτωβρίου είναι μόνιμα στο χώρο, ενώ γενικότερα τους δίνονται πληροφορίες για την ταυτότητα και την ιστορία της διαδρομής του κτιρίου της Αστικής Σχολής.



Ο μαθητικός κόσμος της Πιερίας θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς και της επόμενης προγραμματισμένης εκδήλωσης των Αικατερινείων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (8:30π.μ. έως 13:30).  Πρόκειται για το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας με θέμα: «Οι μαθητές σε αναζήτηση της Ιστορίας του τόπου μας», που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΔΙΔΕ Πιερίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.