Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε περιοχές της Π.Ε.Πιερίας και άλλες Κυριακές, πέρα από αυτές που προβλέπει ο νόμος

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε περιοχές της Π.Ε.Πιερίας και άλλες Κυριακές, πέρα  από αυτές που προβλέπει ο νόμος
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  ανακοινώνεται ότι υπογράφηκε η σχετική
απόφαση από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε περιοχές της Π.Ε.Πιερίας  και άλλες Κυριακές, πέραν των επτά (7) που προβλέπονται από τον Νόμο.
Συγκεκριμένα, η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας αναφέρει:


«Αποφασίζουμε τον καθορισμό των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην εκείνων που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,

β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),

γ) να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (“shops−in−a−shop”) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (“outlet”), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα αφορά τις Κυριακές, κατά τη χρονική περίοδο από 1 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου και από ώρα 11.00 έως 20:00, με την επιφύλαξη των ειδικώς οριζομένων για τα καταστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 42 του Ν. 1892/1990(ΦΕΚ 101/Α) και στο άρθρο 14 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34/Α).
Η παρούσα απόφαση θα εφαρμόζεται σε περιοχές της Π.Ε.Πιερίας, οι οποίες ανακηρύχθηκαν ως τουριστικοί τόποι με το ΠΔ 899/1976 και επιπλέον στις οριζόμενες με αυτήν:

α) ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Περίσταση, Κορινός.

β) ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ: Λιτόχωρο, Δίον, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι, Νέος Παντελεήμονας, Παλαιός Παντελεήμονας, Σκοτίνα.

γ) ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Νέα Αγαθούπολη.

δ) Για τους οικισμούς Ελατοχωρίου και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

ε) Για την πόλη της Κατερίνης, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, που πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται παραπάνω, την Κυριακή ανάμεσα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για το απασχολούμενο προσωπικό ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.1892/90 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με την τήρηση των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας.

Την ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους τις ώρες και ημέρες που αναφέρονται στην παρούσα τη φέρουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.

Για τα αποκλειστικώς τουριστικά καταστήματα (είδη λαϊκής τέχνης, τουριστικών ειδών) ορίζεται ότι μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα και μετά τη λήξη του ωραρίου που αναφέρεται παραπάνω, υπό τον όρο ότι δεν απασχολούν προσωπικό τις ώρες αυτές.
Η παρούσα απόφαση δύναται να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».