Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ κ. ΡΕΧΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
« Η Κυριακή είναι αργία, αλλά…….. »
Αναγκαζόμαστε να συζητάμε για τη λειτουργία ή μη των επιχειρήσεών  μας τις Κυριακές, πόσες θα είναι, ποιες, σύμφωνα με το νέο Νόμο του Υπουργείου
Ανάπτυξης, όταν το μόνο θέμα που δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή την αγορά είναι ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων μας.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων συνεχώς μειώνεται ενώ καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ρευστότητας και να καλύψουμε έκτακτες εισφορές, φόρους, χαράτσια, ένα ΦΠΑ στο 23% δηλαδή περίπου στο ¼ της τιμής των προϊόντων, τη μη αποπληρωμή των επιχειρηματικών και καταναλωτικών μας δανείων αλλά και τη μη καταβολή των ασφαλιστικών μας εισφορών με επακόλουθο να είμαστε ανασφάλιστοι και χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Χάνουμε την ουσία των πραγμάτων.
Το πρόβλημα των ημερών δεν είναι οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά το ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

Ακούστηκαν διάφορα αυτές τις μέρες από επίσημο φορέα της πόλης μας όπως είναι το Επιμελητήριο Πιερίας, όπου πρότεινε να ανοίξουμε όλα τα καταστήματα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή συνολικά 20 Κυριακές το χρόνο γιατί έχουμε τουρίστες και γιατί έχουμε δίπλα μας τα μεγάλα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης. Μια απόφαση που βρίσκει πλήρως αντίθετη την συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση από αυτή της διαφύλαξης των μικρών επιχειρήσεων, εξυπηρετώντας μόνο τα πολυκαταστήματα και υπεραγορές.
Είδαμε όντως φέτος αύξηση στην τουριστική κίνηση όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν αποτυπώθηκε στην αγορά μας. Είχαμε τουρίστες που έμπαιναν στα καταστήματα και μόνο κοιτούσαν. Ούτε καν τα καταστήματα της Παραλίας ή ακόμη και τα φαστφουντάδικα δεν σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση στους τζίρους τους.
Επίσης, η αγορά της Κατερίνης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αγορά της Θεσσαλονίκης.
Διαθέτουμε μια δομημένη και οργανωμένη αγορά, είμαστε ανταγωνιστικοί με πλούσια ποικιλία ειδών και τιμών, έχουμε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας.
Αν θέλει να πάει κάποιος Θεσσαλονίκη να ψωνίσει, μπορεί να το κάνει και μέρες – ώρες που εμείς είμαστε κλειστά, όπως απογεύματα Δευτέρας ή Τετάρτης.
Όλοι είμαστε παράλληλα και καταναλωτές και γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα προνόμια της αγοράς μας αλλά και την αδυναμία πολλών να καταβάλλουν ακόμη και το κόστος μετακίνησής τους στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής μας είναι αυτοαπασχολούμενοι. Δεν μπορούμε λοιπόν πλέον να ακολουθούμε το ωράριο της Θεσσαλονίκης αλλά φυσικά ούτε να επιβαρυνθούμε με επιπλέον έξοδα ενώ ήδη αδυνατούμε να καλύψουμε τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών μας.
Μακάρι για όλους μας να είχαμε δουλειά και να προσλαμβάναμε προσωπικό στις επιχειρήσεις μας και να καθόμασταν και εμείς επιπλέον ώρες. Να είχε κάποιο νόημα.

Είμαστε όμως και άνθρωποι και κάποιοι το ξεχνούν αυτό.
Η δική μας γενιά έχει ισχυρούς θρησκευτικούς και οικογενειακούς δεσμούς και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Μόνο μέσα από τη Θρησκεία και την οικογένειά μας παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε να παλεύουμε την καθημερινότητα.
Πως θα γίνει όμως αυτό όταν ισοπεδώνονται όλα;
Πώς θα γίνει όταν οι γονείς θα λείπουν από το σπίτι όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες γιατί θα δουλεύουν και χωρίς ουσιαστικά επιπλέον όφελος;

Τα χρήματα που διαθέτουν οι καταναλωτές είναι συγκεκριμένα.
Είναι ότι περισσέψει από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του σπιτιού.

Παράλληλα, δεν παραβλέπουμε και το γεγονός ότι οι αγορές της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας είναι κοντινές και ανταγωνιστικές, οπότε μας αναγκάζουν να θυσιάσουμε και εμείς κάποιες Κυριακές σήμερα προκειμένου να διαφυλάξουμε το αύριο των επιχειρήσεών μας. Να θυσιάσουμε 5-6 Κυριακές το χρόνο για να αποφύγουμε τις 52 γιατί πραγματικά σα θυσία το βλέπουμε στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Ο νέος Νόμος μας δίνει ένα πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Εμείς όμως θα αποφασίσουμε πόσες και ποιες θα είναι οι Κυριακές που θα ανοίξουμε. Αυτές που θεωρούμε ότι πιθανόν να έχουμε λίγη κίνηση και ίσως και κάποιο νόημα να προσπαθήσουμε για 1 χρόνο να δοκιμάσουμε.
Αυτό λοιπόν που αποφασίστηκε είναι η λειτουργία των καταστημάτων για λιγότερες από 7 Κυριακές, στοχευμένα και με ουσία. Για αρχή λοιπόν να αναφέρουμε και να ενημερώσουμε όλους ότι την πρώτη Κυριακή του δεκαημέρου της εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου, όπως και του Μαΐου, τα καταστήματα της πόλης μας θα είναι κλειστά. Θα είμαστε όμως ανοιχτά τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την ενδιάμεσα Κυριακή με την Πρωτοχρονιά, την Κυριακή των Βαΐων καθώς και τις Κυριακές κατά την έναρξη των τακτικών χειμερινών και θερινών εκπτώσεων.
Συνολικά δηλαδή 6 Κυριακές το χρόνο και αυτές αναγκαστικά καθώς θεωρούμε ότι είναι υπεραρκετές.
Σημειώνουμε επίσης ότι την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μόνο έως 250 τ.μ. και όχι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα franchise καταστήματα.

Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συνάδελφοί μας οι οποίοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή μας συγκέντρωση με θέμα τη λειτουργία των καταστημάτων μας τις Κυριακές και αυτό θα ανακοινώσουμε ως Εμπορικός Σύλλογος.
Αυτό θα ζητήσουμε και από την κ. Αντιπεριφερειάρχη μας να αποφασίσει.

Εδώ και 64 χρόνια ως Εμπορικός Σύλλογος βγάζουμε ωράριο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής μας και ποτέ δεν είχαμε παράπονα από συναδέλφους μας ή από καταναλωτές. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ωράριο μας ακολουθείται από το σύνολο των συναδέλφων μας.
Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας.






Προς ενημέρωσή σας
Τη χθεσινή συγκέντρωση τίμησαν με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου Σοφία και ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Παύλος Ντούρος εκ μέρους της Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος σε τοπικό επίπεδο καθώς και ο κ. Φιλιππίδης Παντελής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο κ. Χαντζαρίδης Κωστής, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.