Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δράσεις για την εντρύφηση μαθητών στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία από τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ

Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ  αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν και υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις με σκοπό τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών  με τον κόσμο των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας θα
αναπτυχθούν διάφορες δράσεις όπως διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ερευνητικά προγράμματα.
Η πρώτη δράση που θα υλοποιηθεί είναι η συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το CERN.
Το CERN είναι το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο στην επιστήμη της Φυσικής. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται δύο πειράματα με τις ονομασίες ATLAS και CMS με σκοπό την ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, το επονομαζόμενο και «σωματίδιο του Θεού». Το Δεκέμβριο του 2011  ανακοινώθηκε από δύο διαφορετικές ομάδες ότι κατέγραψαν δεδομένα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs.
Το 2014, το CERN θα δημιουργήσει μια πλήρως εξοπλισμένη πειραματική διάταξη , η οποία θα διατίθεται στα σχολεία μέσω ενός διαγωνισμού, δομημένη με την ίδια ακριβώς μέθοδο ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες  πειραματικές διατάξεις για όλα τα πειράματα του CERN.
Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε ομάδες των εννέα μαθητών ηλικίας από 16 ετών και άνω. Για να λάβουν μέρος οι ομάδες των μαθητών θα πρέπει να μελετήσουν ένα σχετικό κείμενο σχετικά με την πειραματική διάταξη και τις πειραματικές εγκαταστάσεις, και να γράψουν μια σύντομη πρόταση όπου θα εξηγούν γιατί θα ήθελαν να επισκεφθούν το CERN, τι ελπίζουν ότι θα αποκομίσουν από  την εμπειρία τους να δουλέψουν και να πειραματιστούν δίπλα σε καταξιωμένους ερευνητές και τις αρχικές σκέψεις που μπορεί να έχουν σχετικά με τη χρήση της πειραματικής διάταξης. Αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2000 λέξεις.
Οι νικήτριες ομάδες θα προσκληθούν στο CERN για μία περίοδο 2 εβδομάδων, για να υλοποιήσουν τα πειράματα τους κατά το 2ο εξάμηνο του 2014. 
Τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ, απευθύνουν πρόσκληση σε όποιο μαθητή της Β΄ ή Γ΄ Λυκείου ενδιαφέρεται, από οποιοδήποτε σχολείο της Πιερίας να δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό ως τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση mail@platon.edu.gr είτε τηλεφωνικά στη γραμματεία του σχολείου στο 23510 31111, αναφέροντας : Ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Για την καλύτερη προετοιμασία της ομάδας που θα εργαστεί, θα διεξαχθούν μαθήματα στις εγκαταστάσεις του σχολείου 2, 9, 16 και 23 Νοεμβρίου (ημέρα Σαββάτο) από 9:30 ως 11:00. Την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών αναλαμβάνουν οι Μπλάτσιος Σπυρίδων καθηγητής Φυσικής των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ  με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πληροφορική και Κλεΐδης Κωνσταντίνος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, και Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος.