Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Σπύρος Παπουτσής...

 Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο αγαπητός συμπατριώτης μουσικός Σπύρος Παπουτσής στη μακρινή
Αυστραλία, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια...

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του...



Δείτε ένα παλιό αφιέρωμα...

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Γεννήθηκε το 1942 στον Κολινδρο µια κωµόπολη 4.000 κατοίκων του νοµού πιερίας. Απο την ηληκία 7-8 χρονών άρχισε να πηγαίνει στο ψαλτήρι και να µαθαίνει την ψαλτική τέχνη. Στα 12 χρόνια παράλληλα µε τα µαθηµατα βυζαντινής µουσικής άρχισε και µαθηµατα ευρωπαικής µουσικής και να παίζει ακκορτεόν. Στο διάστηµα αυτό παράλληλα µαθαίνει και την τέχνη του ξυλουργού την οποία και δούλεψε µέχρι που ήρθε στην Αυστραλία.
Απο τα δεκατρία του χρόνια άρχισε να παίζει ακκορτεόν σε γάµους και διασκεδάσεις στον Κολινδρο και αργότερα και στην γύρω περιοχή.
Το καλοκαίρι του 1962 πηγαίνει στρατιώτης και µετά την βασική του έκπαιδευση παίρνει απόσπαση για την σρατιωτική µουσική της δωδεκάτης µεραρχίας µε έδρα την Αλεξανδρουπολη. Εκει η µουσικη ηταν πλεον καθηµερινη αποσχοληση γιαυτο και η θητεία του στην στρατιωτική µουσική έπαιξε κοθοριστικό ρόλο στην µουσική του εξέλιξη. Στην Αλεξανδρούπολη παράλληλα µε τις υποχρεώσεις του στην στρατιωτική µπάντα µαζί µε άλλους συναδέλφους του παίζει κάθε σαβατοκύριακο στο παραλιακό οικογενειακό κέντρο Αστέρια.
Το καλοκαίρι του 1964 απολύεται απο σρατιώτης και γυρίζοντας στον Κολινδρο πέρνει αµέσως την θέση δεξιού ψάλτη στην µία από τις δύο ενορίες της κωµόπολης του, θέση που θα κρατήσει µέχρι το φθινόπωρο του 1966 που θα έρθει στην Αυστραλία. Η πρώτη του δουλειά σαν µουσικός στη Μελβούρνη ήταν στο κέντρο COPACAMPΑΝΑ στο οποίο παρέµεινε για 6 µήνες. Ακολούθησαν το κέντρο ΦΑΡΟΣ στο Port Me1bourne ,ΑΘΗΝΑ στο Yarαvil1e και ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ στο Northcote.
Με τον Θωµά Παπαδόπουλο ίδρυσαν την ορχήστρα ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ .Στη συνέχεια και για πολλά χρόνια µε την ορχήστρα ΤΗΕ OLYMPIANS µε την οποία για σχεδόν 6 χρονια εµφανιζόνταν στο SKY HIGH ρέστοραντ στην υπεροχη τοποθεσιαα του ΜΤ DANDENONG. Το 1988 ίδρυσε την ορχήστρα GREEK EURO SOUND η οποία ήταν η πρώτη ελληνική ορχήστρα και µε Ιταλό τραγουδιστή και πλούσιο Ιταλικό ρεπερτόριο και αυτό ήταν µαι ανάγκη που προέκυψε εκείνη την εποχή λόγο των πολλών µικτών ελληνοιταλικών γάµων.Αυτο µέχρι το 1996. Απο τότε µαζί µε τον Ιάκωβο Παπαδόπουλο και άλλους µουσικούς ίδρυσαν το σύνολο MUSICAL ODYSSEY µε το οποίο και µε την συνεργασία του εργατικού συνδέσµου Δηµόκριτος αλλά και µερικές φορές και µε την συνεργασία της κεντρικής ελληνικής κοινότητας αλλά και µε τον Σύλλογο Ολύµπια ειρήνη και σε µεγάλες αίθουσες όπως PRESTON TOWN HALL, CAULFIELD TOWN HALL, MELBA HALL διοργάνωσαν συναυλίες αφιέρωµα στον Μίκη Θεωδοράκη,στον Μάνο Χατζιδάκη, Γιώργο Ζαµπέτα Μανώλη Χιώτη αλλά και συναυλίες αρκετές φορές στη επέτειο του Πολυτεχνείου.Την ίδια περίοδο και µέχρι το τέλος του 2004 είναι στενός συνεργάτης του αείµνηστου Κώστα Τσικαδέρη σε διάφορες δουλειές εντός και εκτός Μελβούρνης.
Μαζί µε τον Κώστα συνέπραξε µε τέσερα τραγούδια στον δίσκο the FIG TREE παραγωγής της εταιρίας ΒΟΙΤΕ ο οποίος δισκος το 2004 στο εθνικό φεστιβαλ τραγουδιού στην Καµπέρα πηρε το πρώτο βραβείο.Εχει συµετοχή στους 2 δίσκους που έγιναν µε τραγούδια του Κώστα Τσικαδέρη καθώς και στις συναυλίες που οργανώθηκαν για τον Κώστα. Με τον Eλληνικό Πολιτιστικό Σύνδεσµο σε αφιερώµατα για τον Μανώλη Αναγνωστάκη τον Νίκο Γκάτσο, σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων  εκδηλώσεων του συνδέσµου, αλλά και είναι πάντα σε στενή συνεργασία για όλλες τις εκδηλώσεις.
Το 1992 η γενέτηρα του τον κάλεσε και του ανέθεσε να συγκεντρώσει και να ηχογραφήσει τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου του. Πράγµατι τον φλεβάρη του 1992 πήγε στον Κολινδρο και µέσα σε τρείς µήνες άκουσε τα τραγούδια απο τους εκεί ηληκιωµένους,τα δούλεψε, τα έβαλε σε φόρµα ,έγραψε την µουσική πρώτα σε στούντιο ηχογράφησης στην Θεσσαλονίκη και κατόπιν µε τους τέσερες ψάλτες των δυο ενοριών του Κολινδρου τραγούδησαν τα τραγούδια επάνω στην µουσική που ειχε γράψει. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε κασσέτα και µε τον τιτλο ΣΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΤΗ ΡΙΖΑ.. Τον Φλεβάρη του 2008 τελείωσε την ηχογράφηση του δίσκου{ Μελωδικοί αντίλαλοι απο τα σοκάκια του Κολινδρου] Ειναι γραµµένα χορωδιακά µε 25 φωνές όλες του ιδίου και είναι τα τραγούδια καντάδες που τραγουδούσαν στον Κολινδρο απο πολύ παλιά κάτω
από τα παράθυρα και τα µπαλκόνια-των καριτσιών. Ο Σπύρος Παπουτσής έχει επίσης µελωποίησει και παρουσιάσει τραγούδια σε στίχους συµπαροίκων ποιητών όπως της Ντίνας Αµανατίδου, Γιάννη Λιάσκου, Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου, Νούλας Καραθανάση και άλλων. Μέσα σε όλα αυτά δούλεψε και για 32 συνεχεί χρόνια στην NISSAN MOTOR CO τα τελευταία 23 από αυτά σάν τµηµατάρχης ( Superνisor).
Είναι παντρεµένος µε την συγχωριανή του Αµαλία το γένος Δουλια, έχουν δύο κόρες και δύο εγγόνια ένα από κάθε κόρη.

http://www.anagnostis.info/papoutsis_spiros.htm