Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπωσίασε η Π.Ε.Πιερίας με το περίπτερό της στην 11η “Γιορτή του Αγρότη”

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
 Σ.Μαυρίδου:Η γεωργία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάκαμψης της χώρας μας, αλλά απαιτείται ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα

Πέτυχε τους στόχους της η 11η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας, που συνδιοργάνωσαν άριστα για ακόμη μια χρονιά, ο  Δήμος  Δίου-Ολύμπου και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2013,  στο Δημοτικό Γήπεδο Καρίτσας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 με τον καθιερωμένο αγιασμό παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, κ. Γιώργου Παπαθανασίου, Βουλευτών,  Περιφερειακών Συμβούλων,  εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του αγροτικού κλάδου, φορέων, κ.α. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων και η ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης.

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε  την 11η “Γιορτή του Αγρότη”, προκειμένου να ενημερωθεί  για την πληθώρα των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, για τις  νέες τεχνολογικές εξελίξεις, τις  προοπτικές στη γεωργία αλλά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Άλλωστε, οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που παρουσίασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Πιερίας, προσέφεραν μια εορταστική διάθεση στο κοινό  της έκθεσης.
Με την αγροτική οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  ανέδειξε το  αγροτικό καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  μέσα από το ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο του περιπτέρου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που έτυχε μεγάλης επισκεψιμότητας και θαυμασμού.

Με γνώμονα πάντα το όφελος των αγροτών, των αλιέων,  των κτηνοτρόφων και  την προστασία των καταναλωτών, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, ενημερώνουν  και  στηρίζουν την αγροτική επιχειρηματικότητα μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και σχετικών δράσεων για την επιμόρφωση και παροχή δυνατοτήτων εξέλιξης του αγροτικού κλάδου, που κατ΄επέκταση θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα και για τις επόμενες γενιές.
 Το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων έθιξε ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο, καθιστώντας σαφές ότι η  Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας, που μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου. « Η γεωργία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάκαμψης της χώρας μας», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που πρόσθεσε ότι η προβολή των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα τοπικά  προϊόντα  και η προώθησή τους ως γαστρονομική πρόταση με καινοτόμους τρόπους,  έχουν τη δυναμική να συνδεθούν με το τουριστικό προϊόν της περιοχής και να συμβάλουν στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας.
 «Η βιολογική γεωργία, η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών,  οι  εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, η  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο,  η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μέσα από την εφαρμογή νέων μοντέλων αγροτικής ανάπτυξης , η εξαγωγή των αγαθών κ.α.,  θα αποτελέσουν την απάντηση στην οικονομική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας πρέπει να δουλέψουμε όλοι», συμπλήρωσε η κ. Μαυρίδου.

« Η Γιορτή του Αγρότη» αποτελεί πλέον ένα χρήσιμο θεσμό με στόχο να ενημερώσει για την πρόοδο που σημειώνει η γεωπονική επιστήμη, για τις νέες εφαρμογές της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας, για τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα και για όλες εκείνες τις δράσεις που θα επανακαθορίσουν το γεωργικό τομέα για την ανάταση της αγροτικής  οικονομία της Πιερίας», επεσήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης.
« Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Πιερία να αξιοποιήσει περαιτέρω  τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει και έχει έμπρακτα αποδείξει. Το πλούσιο αγροτικό καλάθι που παράγει η εύφορη γη του τόπου μας, πρέπει να αναδειχθεί και να προωθηθεί  στις διεθνείς αγορές ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια  των προϊόντων που το συνθέτουν», ανέφερε  η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου. Όπως, είπε, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. «Βρισκόμαστε με κατανόηση στο πλευρό του αγροτών μας,  που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις φορολογίες κ.α, να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της τοπικής  και εθνικής οικονομίας», υπογράμμισε η κ. Κίτσιου, που ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για τη σημαντική τους  αρωγή στην άρτια διοργάνωση της έκθεσης και στη δυναμική παρουσία της Π.Ε.Πιερίας στην 11η “Γιορτή του Αγρότη”.
Στην αναγκαιότητα  διαμόρφωσης  δυνατής τοπικής αγροτικής ταυτότητας, μέσω των πιστοποιημένων προϊόντων της Πιερίας,  που  θα βοηθήσει  στην τουριστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία, αναφέρθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας. κ. Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος. Όπως, τόνισε, είναι επιτακτική η δημιουργία τυποποιητικών και μεταποιητικών μονάδων προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να πιστοποιηθούν ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και να προβάλουν την Πιερική τους ταυτότητα.
 « Μέσα από το περίπτερο της Π.Ε.Πιερίας μπορέσαμε και προβάλαμε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, αναδεικνύοντας την   ποιότητά τους και τη δυνατότητά προώθησής τους στις αγορές, ενεργοποιώντας το σύγχρονο μάρκετινγκ που επιβάλλεται. Στην «11 Γιορτή Αγρότη»  τιμήσαμε με χαρά και συγκίνηση τους δύο γηραιότερους Πιεριείς μελισσοκόμους, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση που έχει η περιοχή μας,  στην παραγωγή μελιού», τόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς.