Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχει νόμιμη απόφαση που επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....Αντώνη Μάντζιο
Δεν υπάρχει νόμιμη απόφαση που επιτρέπει  την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και τις Αργίες στις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας.
                                                      του Μάντζιου Δ. Αντωνίου, οικονομολόγου,
                                                           δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
        Μια τουλάχιστον περίεργη κατάσταση εξελίσσεται σχετικά με την λειτουργία των
καταστημάτων κάθε είδους τις Κυριακές και τις αργίες  που φαίνεται να ευνοεί τις μεγάλες μονάδες στην παραλιακή μας έκταση.
Όλα ξεκίνησαν με κατεπείγον αίτημα του Επιμελητηρίου στις 12/6/2013 με το οποίο ζητούσε  από την Περιφέρεια, ως αρμόδια, να λειτουργούν τα καταστήματα που δεν υπερβαίνουν τα 250 μέτρα και τις Κυριακές στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές.
     Και ενώ η Περιφέρεια ξεκίνησε τις διαδικασίες με έγγραφό της στις 3/7/2013 ο Δήμος Κατερίνης με κατεπείγουσα συνεδρίασή του στις 14/6/2013 συζήτησε το θέμα  διεξοδικά ώστε να μπορούν τα καταστήματα να λειτουργούν και τις Κυριακές στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές  και εκδόθηκε η με αρ. 287/2013 ομόφωνη απόφαση περί καθορισμού χρονικών ορίων λειτουργίας των καταστημάτων τόσο τις καθημερινές όσο και τις Κυριακές και τις αργίες. 
   Να σημειωθεί ότι στους δημοτικούς συμβούλους δεν δόθηκε ούτε διαβάστηκε το αίτημα του επιμελητηρίου, δόθηκε η νομοθεσία μόνον όσον αφορά την αρμοδιότητα ορισμού του χρονικού ορίου λειτουργίας των καταστημάτων, περιέργως όμως η συζήτηση περιέστραφη για την λειτουργία τις Κυριακές και Αργίες που δεν ήταν αρμοδιότητα του Δήμου , κάτι που δεν μας γνώρισαν οι εισηγητές του θέματος και εμείς ευλόγως αγνοούσαμε,  ενώ αναφέρεται στο διατακτικό της απόφασης και το επιτρεπόμενο ωράριο τις Κυριακές και Αργίες!.
     Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ( Αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ) θεώρησαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει την λειτουργία των κατ/των ανεξαρτήτως επιφάνειας τις Κυριακές και Αργίες, κάτι που δεν είναι σαφές στο διατακτικό αλλά και δεν είναι αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός  που όφειλαν να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, γιατί δεν νομιμοποιούνται  να εφαρμόζουν αποφάσεις αναρμοδίου οργάνου.
    Στη συνέχεια σε παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και με προσφυγή στην Περιφέρεια κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι μεν διαδικασίες της Περιφέρειας θα ολοκληρωθούν μετά το καλοκαίρι, ( να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες εξέτασης της προσφυγής είναι πιο μακρές από την αυτεπάγγελτη εξέταση της νομιμότητας της απόφασης), ο δήμαρχος απάντησε ότι εν όψει της Προσφυγής δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης όπως του ζητήθηκε από το Εργατικό Κέντρο,  τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατώνται στα μεγάλα καταστήματα καθώς και σε όσα αξιοποιούν αυτή την ερμηνεία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, πολλοί επαγγελματίες πλανήθηκαν, ενώ καταπατήθηκε και η έννοια του υγιούς ανταγωνισμού.
   Για λόγους ασφαλείας δικαίου ζητάμε  άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, Δημοτικό Συμβούλιο, Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, Εισαγγελία, Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς εργοδοτών και εργαζομένων να καταστήσουν σαφές σε όλους και με κάθε νόμιμο τρόπο ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επιτρέπει και δεν μπορεί να επιτρέψει ως αναρμόδια την απασχόληση τις Κυριακές και τις Αργίες  στις χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές του Δήμου μας.
    Από την άλλη οι ελεγκτικές υπηρεσίες του νομού μας οφείλουν και πρέπει να προστατεύσουν τη νομιμότητα, τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και το υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Η  άμεση ανταπόκρισή όλων  θα είναι σαφής απόδειξη ότι το λάθος  είναι  ακούσιο.
     Από τη μεριά μας σαν δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» υποβάλλαμε μέσω του υπογράφοντα δημοτικού συμβούλου  αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την με αρ. 287/2013 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου,  με την πεποίθηση ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να επιτρέψει την απασχόληση τις Κυριακές και τις Αργίες, ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των επαγγελματιών που θίγονται από αυτήν την μη ορθώς διατυπωθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Κατερίνη 7/7/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης


Αίτηση κατεπείγουσας συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης


Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ρόδου


Απόφαση Δημ. Συμβ. 287-2013


Έγγραφο Περιφέρειας για αναζήτηση απόψεων λειτουργίας τις Κυριακές


Κυριακής απασχόληση - νομοθεσία


Δεν υπάρχει νόμιμη απόφαση λειτουργίας κατ-των τις Κυριακές