Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ο Πρωθυπουργός αύριο στο συνέδριο της Παμμακεδονικής στο Λιτόχωρο

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος (μέσον) πλαισιωμένος από τους νέους και νέες μέλη του χορευτικού συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»,
που ίδρυσε το 1972.

   ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κηρύξει την έναρξη του 67ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουλίου, όπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο επικεφαλής της διοργανωτικής επιτροπής Γιώργος Παπαδόπουλος. Το συνέδριο θα γίνει φέτος από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στην Ελλάδα, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις Μαρτίου 2013. 


Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης, πως «στα πλαίσια του συνεδρίου μας θα τιμήσουμε τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για τις πολύτιμες και μακροχρόνιες υπηρεσίες του στην Ομογένειά μας, στον Ελληνισμό και ιδιαιτέρως για το Μακεδονικό θέμα» και τόνισε πως «ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ έχει κάνει φοβερή δουλειά για το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια, είναι η φωνή μας, είναι η φωνή της Ομογένειάς μας και του Ελληνισμού και του αξίζει κάθε τιμή και υποστήριξη».
Μιλώντας για την παρουσία του Πρωθυπουργού στην έναρξη του συνεδρίου είπε, πως «τον Μάρτιο όταν είδα τον κ. Σαμαρά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή μου είπε ότι 99% θα έλθει. Του έδωσα μάλιστα εκεί επί τόπου το γράμμα-πρόσκληση στον ίδιο και του είπα ανοικτά: κοίταξε, είσαι υποχρεωμένος να έλθεις διότι η γιαγιά σου ήταν η Πηνελόπη Δέλτα η οποία αγαπούσε τη Μακεδονία και γνωρίζουμε ότι την αγαπάς κι εσύ, στην πολιτική σου ζωή έπαιξε μεγάλο ρόλο η Μακεδονία. Με κοίταξε, χαμογέλασε και μου είπε θα έλθω, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε τίποτε σοβαρά προβλήματα μέχρι τότε, θα είμαι εκεί».
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε, πως «ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Τσιάρας θα έλθει οπωσδήποτε, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι ανάλογα πώς θα είναι τα πράγματα, αλλά σίγουρα θα έλθει ο υπουργός Βορείου Ελλάδος Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος υποστηρίζει ενθέρμως το συνέδριό μας».
Τόνισε πως «δεν ζητούμε απολύτως τίποτε από το ελληνικό κράτος, πηγαίνομε να προσφέρομε κι όχι να πάρουμε» και συμπλήρωσε «ζητούμε μόνο την παρουσία τους, ώστε όπως αγαπούμε εμείς την Ελλάδα να δείξουν κι αυτοί ότι αγαπούν κι εμάς τους αποδήμους που πραγματικά έχουμε την Ελλάδα στην καρδιά μας».
Είπε ακόμα πως «έχομε προσκαλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος καθώς ξέρετε είναι κι ο ίδιος Μακεδών και μάλιστα επίτιμος πρόεδρος της Παμμακεδονικής» και συμπλήρωσε «μακάρι να έλθουν, μακάρι».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στο Αλεξάνδρειο Ιδρυμα, το οποίο εδρεύει στο Λιτόχωρο Κατερίνης, ενώ στη συνέχεια θα γίνει το 11ο Παγκόσμιο Αντάμωμα στη Φλώρινα στις 13 και 14 Ιουλίου.
Είπε ότι «το Αλεξάνδρειο έχει όλες τις ανέσεις και προϋποθέσεις για το συνέδριο» ενώ αποκάλυψε ότι ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος. «Επιθυμώ να συμβάλλω στην αξιοποίηση και ανύψωση αυτού του Ιδρύματος κι όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια στη Βοστώνη ό,τι αναλαμβάνω το φέρω εις πέρας αισίως και επιτυχώς και πιστεύω ότι μπορούμε να το αναδείξουμε αυτό το Ιδρυμα και να γίνει ένα κορυφαίο Κέντρο Ερευνών για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Τόνισε ότι το «Αλεξάνδρειο βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού και περιλαμβάνει 140 στρέμματα γης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, με δένδρα και λουλούδια, μαγευτικό πραγματικά και μάλιστα το επίσημο δείπνο την Πέμπτη 11 Ιουλίου προγραμματίζομε να το κάνουμε στο προαύλιο. Θα χορέψει το δικό μας συγκρότημα ‘Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου’ και επίσης το συγκρότημα ‘Ο Μέγας Αλέξανδρος’ της Φιλαδέλφειας, το οποίο είναι ένα τρομερό συγκρότημα και αποτελείται από καλά παιδιά. Εχουμε νεολαία, έχομε καλά παιδιά και πρέπει να τα προσέξουμε. Είναι εδώ γεννημένα τα παιδιά, αλλά είναι γνήσια ελληνόπουλα».
Το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου θα γίνει μία μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο Δίον με τον Νταλάρα και τη Γλυκερία οι οποίοι, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «θα εμφανιστούν δωρεάν, αλλά θα πληρώσουμε τους μουσικούς, τον φωτισμό κ.λπ., ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για το Αλεξάνδρειο Ιδρυμα».
Ανέφερε επίσης, ότι «την Τρίτη στις 9 Ιουλίου θα ανεβούμε στον Ολυμπο ο οποίος είναι πάντοτε επιβλητικός και όμορφος και θα απολαύσουμε τη θαυμάσια και μοναδική φασολάδα που μαγειρεύουν μόνο εκεί πάνω».
Τόνισε ότι «την Παρασκευή 12 Ιουλίου θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στο βουνό Μπούρινο», προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα τρομερό μουσείο. Είναι εκεί που ορκίστηκαν οι πρώτοι του Μακεδονικού Αγώνα σ’ ένα μικρό εκκλησάκι πάνω στο βουνό κι έχουν μετατρέψει την περιοχή σ’ ένα παράδεισο με τα πιο σπάνια φυτά, με όλα τα αγάλματα των Μακεδονομάχων και τα νερά που τρέχουν από παντού. Το βράδυ θα πάμε στη Φλώρινα όπου θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο και το Αντάμωμα στις 12, 13 και 14 Ιουλίου. Πέρυσι ήταν πάνω από 10 χιλιάδες άτομα. Φέτος είμαι βέβαιος θα ξεπεράσουμε τις 15 χιλιάδες».
Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι ο ιδρυτής κι ο δάσκαλος του συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα πάρει και φέτος δέκα παιδιά στην Ελλάδα για να χορέψουν, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για τα έξοδά τους.
Από το 1972 που ίδρυσε το χορευτικό συγκρότημα γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν 31 νέα αγόρια και κορίτσια, ενώ σήμερα, Σάββατο, τελείται ο 32ος γάμος του Νεκτάριου Ριζάκη με την Δάφνη Παπαδοπούλου.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η σκοπιανή προπαγάνδα και το όνομα της Μακεδονίας να μην παραχωρηθεί και με κανέναν όρο στις διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε πως «αν δώσουμε το όνομα δίνουμε τα πάντα» και διερωτήθηκε «κι εγώ που κατάγομαι από την Κοζάνη πώς θα με λένε Ανω Μακεδόνα; Δεν γίνεται, δεν γίνεται. Η κ. Γκατζούλη η οποία είναι γραμματέας του συνεδρίου έχει κάνει μία τρομερή δουλειά».
Στο συνέδριο θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμακεδονικής. Υποψήφιος για την προεδρία είναι ο Δημήτρης Χατζής από τη Βοστώνη. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «είμαι χαρούμενος διότι ο Δημήτρης είναι ένα θαυμάσιο και δραστήριο παιδί, νέος, με θέληση για δουλειά, ξέρει την Παμμακεδονική καλά και μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα».
Για τις ανάγκες του συνεδρίου έχουν κλείσει τέσσερα μεγάλα και καλά ξενοδοχεία και με πολύ καλές τιμές. «Θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά», τόνισε και έκανε θερμή έκκληση προς όλους να βοηθήσουν με την έκδοση του άλμπουμ διότι, όπως εξήγησε, «αποτελεί πηγή εσόδων για να καλύψουμε τα έξοδα του συνεδρίου».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ